hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Selahattin Demirtaş hakim karşısına çıktı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanmasının ardından ilk kez mahkemeye çıktı. Mahkeme Demirtaş'ın 'dokunulmazlıkların kaldırılma şeklinin anayasaya aykırı olduğu ve Anayasa Mahkemesi'ne iptal için götürülmesi talebini' değerlendirmek üzere duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazete Duvar'ın haberine göre; Bir yılı aşkın süredir cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanmasının ardından ilk kez bir duruşmaya getirildi. Daha önce kelepçe dayatmasından dolayı duruşmaya gelmeyen Demirtaş’ın duruşmasını küçük salonda gerçekleşti. 
    HDP Milletvekilleri diğer siyasi temsilciler ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Demirtaş’ın yanına giderek elini sıktı.

    Selahattin Demirtaş'tan başkanlık açıklaması

    Ahmet Türk'ten HDP Eş Genel Başkanlığı açıklaması

    'Ev adresimi eşim bilir

    Demirtaş kimlik tespiti sırasında ev adresini ezbere bilmediğini söyledi ve “Eşim burda o bilir” dedi. Salonda gülüşmeler oldu. Cep telefonunu sorulduğunda, “Dışarıda kaldı” diye cevap verdi.

    Demirtaş, “Usule ilişkin taleplerim olacak öncelikle onu değerlendirdikten sonra iddianamenin okunmasını talep ediyorum. Dokunulmazlık ile ilgili usulsüzlükler var buna dair ara karar verilmeli. SEGBİS kaydı yapılacak ama bunların özet olarak tutanağa geçmesini istiyorum avukatlarımın süreci hızlandırması için” dedi.

    Demirtaş, beyanına şu sözlerle başladı; “Gelen arkadaşlara ve dışarıda bekleyenlere öncelikle teşekkür ediyorum. Bazı cümlelerimin özetle tutanağa geçmesini istiyorum. Şu anda o kısımla ilgili konuşuyorum. Sanık sıfatıyla tutuksuz olarak yargılanmama rağmen tutukluluk şartlarında çıkıyorum. 14 aydır ilk kez hakim karşısına çıkıyorum. 20’den fazla dava dosyasında tek bir defa hakim karşısına çıkmadım. İlk defa hakim huzurunda savunma yapma hakkı buluyorum. 3’ü mahkemeniz tarafından toplam 97 duruşma yapıldı hakkımda tamamı gıyabımda gerçekleşti ya da SEGBİS dayatması yapıldı. 20 civarında SEGBİS ile ifade alınması dayatıldı.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dokunulmazlıklarla ilgili konuşan Demirtaş beyanına şu sözlerle devam etti; “Bir milletvekilinin yargılanabilmesi için dokunulmazlığının usulüne göre kaldırılması gerekiyor. Hakkımızda açılan hiçbir soruşturmada mahkeme görevi olan denetimi yapmadı. Başvuru taleplerimiz reddedildi. Dokunulmazlıkların düzenini içeren madde denetime tabi tutulmamıştır. Bir vekilin savunma hakkı mahkeme salonunda değil mecliste başlar; bu haklarımız elimizden alındı. Benim şu an dokunulmazlığım var mı yok mu? Cevap vermenize gerek yok. Benim şu an Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var. Mustafa Şentop dokunulmazlıklarımızın bu şekilde kaldırılmasının Anayasaya aykırı olduğunu itiraf etti. Bu şekilde tutuklanmam Anayasaya aykırıdır. Bu konuyu AYM’ye taşımanız gerekir”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşma ertelendi

    Demirtaş'ın duruşması 17 Mayıs'a ertelendi

    İddianame

    Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Selahattin Demirtaş, Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada kullandığı ifadelerle eleştiri sınırlarını aştığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel haklarına haksız saldırı niteliği taşıdığı belirtiliyor.

    Demirtaş'ın “Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyor. HDP'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan Selahattin Demirtaş çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak 4 Kasım 2016 tarihinde Edirne Cezaevi'ne konulmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow