Riskli yapılar için önlem şart
Deprem ülkesi olan Türkiye’de yeni-eski her yapı tehdit altında. Risk taşıyan yapılar için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin hazırladığı raporda 11 yılda riskli yapıların sadece yüzde 4'ü yenilendiğine dikkat çekildi. Oranı düşük bulan uzmanlarsa yapı stokunun yenilenmemesinin büyük yıkımları getireceği uyarısında bulunuyor.
“Sadece büyüklükleri açısından değil şiddeti, yıkıcılığı ve ivmeleri açısından da yer bilimcilerin sismologların beklentilerini aşan depremler niteliğindeydi.”
Yer, sayısız depremle sarsıldı. Onun getirisiyse riskli yapılar oldu. Ama önlem için harekete geçilmedi. Yenilenme ve dönüşümler yüzde 5'in bile altında kaldı.
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç konuyla ilgili, “Ülkemizde var olan yapı stokunun büyük çoğunluğu deprem yönetmelikleri dikkate alınarak yapılmamıştır” şeklinde konuştu.
Düzce, Elazığ, İzmir ve 6 Şubat depremleri. Her birinde binlerce bina yıkıldı. Yüz binlerce bina da hasar aldı. Özellikle mühendislik hizmeti almadan inşa edilen binalarda yıkılma tehlikesi de arttı. TBMM'nin çıkardığı rapora göre son 11 yılda sadece 238 bin riskli yapı kentsel dönüşüm adı altında yenilendi. “Türkiye'de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir.”
Yani bu riskli yapıların yaklaşık yüzde 4'lük kısmının yenilendiği anlamına geliyor. Uzmanlara göre risk ortadan kaldırılmazsa olası depremlerde büyük yıkımların oluşması kaçınılmaz olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı
SON DAKİKA! İzmir'de polislere kurşun yağdırıp 3 memuru yaralamıştı: İlk ifadesi ortaya çıktı!