hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Mide koruyucu" kansere neden olur mu?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Halk arasında "mide koruyucu" diye biliniyor, doktorlar ise "asit önleyici" diyor. Peki, mide koruyucu kansere neden olur mu? Mide koruyucu nasıl kullanılmalı? Ne kadar kullanılırsa kanser riski oluşur? CNN TÜRK muhabiri Gökçe Tümer, detayları Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Uygar Düzci'yle konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gün içerisinde birçok ilaç kullananlar midelerini korumak için mide koruyuculara başvurabiliyor. Fakat bu mide koruyucular uzun süre ve düzenli kullanıldığı zaman kansere neden olabiliyor.

    Yapılan araştırmalar riski gözler önüne seriyor. Midenin, sindirmek ve mikropları öldürmek için mide asitine ihtiyacı oluyor. Mide koruyucular da bu asiti azalttığı için kanser riski artıyor. Uzmanlar, mide koruyucuların sadece doktor tavsiyesi ile gerekli görüldüğü kadar kullanılmasının önemini vurguluyor.

    Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Uygar Düzci, "Bunlara mide koruyucu demek yanlış. Bunlar mide asit önleyiciler. Halk arasında mide koruyucu olarak biliniyor ama bu mideyi korumuyor, midedeki asiti önlüyor aslında. Güzel bir isim verdiğimiz için insanlar bunu zararsız bir ilaç gibi algılıyor. Ama bunlar uzun süreli kullanımlarda ciddi zarar verebilecek ilaçlar. Uygun olmayan durumlarda ve uzun süre kullanım durumlarında yapılan bir çok çalışma göstermiş ki bu ilaçlar mide kanserlerine dahi sebep olabiliyor. 5 yılın üzerindeki kullanımlarda kanser oranlarında ciddi artışlar görülüyor. Mide biliyorsunuz asit üreten bir organ ve bu asit sindirimimiz için faydalı. Bu asitin tamamen yok edilmesi gerçekten ciddi sorunlara sebep olabiliyor" dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow