hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kira davalarında arabuluculuk dönemi

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül'den itibaren kiracı-ev sahibi arabuluculuğu için 24 bin başvuru olduğunu söyledi. "Arabuluculuk konusunda anlaşanların sayısı anlaşmayanlardan fazla" dedi. Avukat Çağla Gül Bulut konuyu CNN TÜRK ekranlarında değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüzde 25 kira artış sınırı ev sahibi-kiracı tartışmalarını artırdı. Kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk dönemi ise 1 Eylül'de başladı. Bugüne kadar kiracı-ev sahibi arabuluculuğu için 24 bin başvuru yapıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç arabuluculuk konusunda yaptığı açıklamada başvurulan dosyaların yarısından fazlası olumlu sonuçlandığını söyledi.

    Peki "arabulucu" uygulamasında süreç nasıl işliyor?

    Avukat Çağla Gül Bulut bu soruyu, “1-2 sene önce 3 bin liraya oturulan evler 15 bin liraya yükseldi. Haliyle ev sahibi kirayı artırmak istiyor kiracının ekonomik geliri bu kadar olmadığı için anlaşmazlık ortaya çıkıyor. Hangi yerde oturuyorsak o yerin bağlı olduğu yerin bağlı olduğu yerlerde arabuluculuklar kuruldu. Adliyeye gidiyoruz UYAP üzerinden de başvurabiliriz daha pratik oluyor. Bir avukat aracılığıyla da başvurabiliriz kendimiz de başvurabiliriz. Başvurduktan sonra bir arabulucu atanıyor” şeklinde yanıt verdi.

    Kira davalarında arabuluculuk dönemi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atanan arabulucu tarafları davet ediyor, ardından ortak bir toplantı günü belirleniyor ve görüşmeler başlıyor. “Tarafların taleplerini belirleyecek iletişim sürecine geçecek. Delilleri değerlendirecek. Baktı ki anlaşma zemini var o zaman 2. Toplantıya da ötelenebilir. Anlaşma zemini yoksa ilk oturumda da toplantıyı kapatabilir ama burada bizim amacımız barışçıl çözüm yollarıyla daha fazla anlaşmaya gidilmesi.”

    Anlaşma sağlanırsa arabuluculuk anlaşma tutanağı düzenleniyor ve iki taraf ve arabulucu bu anlaşmayı imzalıyor. “Anlaşmaya rağmen taraflar uymazsa da Sulh Hukuk Mahkemesi’nden icra edilebilirlik şerhi alınması lazım. İcra edilebilirlik şerhinden sonra zaten süreç devam edecek zaten. Eğer anlaşmazlarsa mahkeme yoluna gidilecek.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow