hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kira beyannamesi için son gün! Ev sahipleri kira beyannamesini nasıl yapacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren kira beyannamesi için bu gün son gün. Peki mülk sahipleri nasıl kira beyannamesi verecek? CNN TÜRK ekibinden Ceren Meriç konuya ilişkin tüm detayları uzman konuğuyla konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomist Muhammet Bayram, ''Burada iki türlü gider yöntemi var birincisi götür gider yöntemi diğeri gerçek gider yöntemi.'' ifadelerini kullandı.

    2023 YILI KİRA GELİR BEYANNAMESİ İÇİN SONA YAKLAŞILDI

    Ev sahipleri 2023'de elde ettikleri kira gelirini 5 Nisan'a kadar maliyeye belirtmek zorunda. Peki vatandaş gelirini beyan ederken hangi gider yöntemini seçmeli?

    Bayram, ''Eğer kişiler giderlerini toplayamıyorsa götür gider yöntemiyle hasılatının %15'ini doğrudan gider yazabilirler.'' dedi.

    KİRA BEYANNAMESİNDE ALT LİMİT 21 BİN LİRA

    Yani kira geliri 21 bin liranın üzerinde olanlar kira beyannamesi vermek zorunda.

    ORTAKLI MÜLKLERDE BEYANNEME NASIL OLUYOR?

    Bayram, ''%50 mülkiyet varsa toplam gelir 40 bin TL ise her bir kişi için ayrıca değerlendirilecek.  Kişi başı 20 bin TL olduğu için kişiler burada beyanname vermeyecek. '' dedi.

    5 NİSAN'A KADAR KİRA BEYANNAMESİ VERİLMEZ YA DA USULSÜZLÜK YAPILIRSA NE OLUR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhammet Bayram, ''Belli bazı yöntemlerle elden kira alma durumları söz konusu ama Sayın Mehmet Şimşek buna ilişkin uyarılarda bulundu. Maliye Bakanlığı sıkı takipte. Mülklerin bazında tek tek ''Ne kadar kira ödüyorsun?'' şeklinde sorular soruluyor. Eğer bankalara kira adı altında düzenli bir şekilde gelir aktarılıyorsa bu da beyannameye tabi diyebiliriz.'' şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow