hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de depremzedeler için yapılan konutlarda son durum ne?

    İzmir'de 2020'de yaşanan 6,6 şiddetindeki depremin ardından yıkılan ve ağır hasar alan binaların yerine yapılan konutların büyük bir bölümü tamamlandı ve hak sahiplerine teslim ediliyor. CNN TÜRK ekibinden Buse Deviren ve Alper Öztürk, İzmir'in Bayraklı ilçesinde yer alan o konutları yerinde görüntüledi. TOKİ Uygulama Şube Müdürü Emrah Bıyıkoğlu ve depremzedeler Yeter Kepezkaya ile Rıza Aydın Anter'e mikrofon uzattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşanan acı depremin ardından şehri yeniden ayağa kaldırmak için İzmir'de tarihinin en büyük kentsel dönüşüm süreci yürütülüyor. İzmir'deki yıkıcı depremin ardından 2 yıl içinde afetzede vatandaşlar için toplam 5061 konut inşa edildi.

    CNN TÜRK'e konuşan TOKİ Uygulama Şube Müdürü Emrah Bıyıkoğlu, "30 Ekim 2020 yılında İzmir’de meydana gelen depremden sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızca 5061 konutu 357 iş yerinin ihalesi gerçekleştirdik. Toplamda 1404 konut ve 289 işyerinin inşasını gerçekleştirdik. Bu konutlarımızın temellerini 2021'in Şubat ayında attık. 2021’in Kasım ayı itibari ile de yıl dolmadan konuklarımızı teslim etmeye başladık. Proje alanlarındaki toplam 1404 konut ve 289 işyerinin tamamını hak sahiplerine teslim etmiş bulunmaktayız. Bölgede ayrıca ihtiyaca binayen sağlık tesisi, anaokulu, ortaokul, ilkokul, iki adet cami inşaatına başladık. Bunların da çalışmaları devam ediyor" dedi.

    İzmirde depremzedeler için yapılan konutlarda son durum ne

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Depremzede Rıza Aydın Anter, "Bazı binaların Bornova merkezinde yıktırılıp TOKİ tarafından 1 yıl içinde teslim edildiğini gördük. O 1 yıl içinde teslim edilen bloklar herkese Şâmil olmadı o günkü güç güçlere göre ama Çamkıran Ortaokulu'nun olduğu yerde, Çamkıran pazar yerinde, ana caddede Kızılay kan merkezinin altındaki ölümlü olan binalarda, bir de Manavkuyu diye yerde herhalde Rıza Bey Apartmanı'ydı... Orada 200 yakın blok 1 yıl içinde yapıldı teslim edildi" dedi.

    İzmirde depremzedeler için yapılan konutlarda son durum ne

    İnşa edilen binaların tamamı depreme dayanıklı ve zemine uygun olarak tasarlandı. TOKİ Uygulama Şube Müdürü Emrah Bıyıkoğlu, "Depremzede hak sahiplerimizle konuştuğumuzda, teslimden sonra bu bölgede meydana gelen depremleri hissetmediklerini söylediler. Çok fazla korkmadıklarını ifade ediyorlar" diye konuştu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Depremzede Yeter Kepezkaya da İzmir'de depremi yaşayan kişiler arasındaydı. Evi ağır hasar aldı, yıkıldı. Aynı kaderi paylaştığı 8 Şubat Kahramanmaraş depremini yaşayan vatandaşlara ise yeni evinde umut dolu mesajlar verdi. "Hiç şüpheye düşmesinler. Asla akıllarına 'evimiz yapılmayacak, yapamazlar, teslim edemezler' diye düşünce olmasın. İçlerinde o şüpheye düşmesinler hiçbir zaman. Emin olsunlar bizlere teslim ettikleri gibi onlara da teslim edeceklerini düşünüyorum" dedi.

    İzmirde depremzedeler için yapılan konutlarda son durum ne

    TOKİ Uygulama Şube Müdürü Emrah Bıyıkoğlu, "Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızca o bölgede de ihaleleri gerçekleştirdik. Daha önce Elazığ'da, Malatya'da 1 yıldan daha kısa sürede bunları teslim işlemlerine başlanmıştık. İnşallah oradaki konuklarımızı da 1 yıldan daha kısa süre içeresinde teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow