hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte YÖK'ün vakıf üniversiteleri raporu

    Vakıf üniversitelerinin güçlü ve zayıf yönlerini şeffaf şekilde ortaya koyan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu hazırlandı. YÖK tarafından hazırlanan raporda, 77 üniversitenin harcama kalemlerinden burslu öğrenci kontenjanının doluluk oranına kadar pek çok başlığa yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÜNİVERSİTELERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ ANLATILDI

    Yükseköğretim kurulunun 2018 yılından itibaren şeffaflık ilkesiyle yayınladığı Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu'nun 2021 yılı verileri yayımlandı. Raporda, vakıf üniversitelerinin güçlü ve zayıf yönlerine yer verildi. Rapora göre Türkiye'de 77 vakıf üniversitesi bulunuyor. 48 üniversitede kadrolu öğretim üyesi sayısının 100'ün üzerindeyken, 27 üniversitede kadrolu öğretim üyesi başına öğrenci sayısının 40'ı aştığı gözlendi.

    BURSLULUK ORANI YÜZDE 15'E ÇIKTI

    Raporda en dikkat çekense burslu öğrenci sayısı oldu. YÖK, asgari burs oranını yüzde 10'dan 15'e çıkarmıştı. Bir üniversitenin burslu öğrenci kontenjanındaki doluluk oranı yüzde yüz olarak kayıtlara geçti. Bu üniversiteyi sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 33 burslu doluluk oranlı üniversiteler takip etti. 18 üniversitenin burslu öğrenci kontenjanı yüzde 20'nin üzerinde yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÜNİVERSİTELERİN HARCAMA KALEMLERİ

    Ve yapılan yatırımlar... Rapora göre, vakıf yükseköğretim kurumlarının kütüphane için harcadıkları rakam bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında artış gösterdi. Sadece kütüphane için 100 milyon 619 bin 376 lira harcama yapıldı.

    2019-2020 yılı toplam ar-ge harcaması 740 milyon 389 bin 248 lira olan vakıf üniversitelerinin toplam iç kaynaklı ar-ge harcamasının ise 309 milyon 829 bin 783 lira olduğu belirlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow