İşte Türkiye'nin milli füzeleri
Türkiye yerli savunma sanayiinde önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Bozdoğan füzelerinin başarısı Türkiye'de heyecan yarattı. Peki Bozdoğan dışında Türkiye'nin başka hangi milli füzeleri var ve bunların özellikleri neler? CNN TÜRK muhabiri Ahmet Melik Türkeş canlı yayında anlattı.
TÜBİTAK SAGE’nin genç mühendis ve teknisyen ekibi tarafından geliştirilen, Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi Bozdoğan, uçaktan ilk atışını başarıyla gerçekleştirdi. F-16’dan atılan Bozdoğan, hedefi “Doğrudan vuruş” ile imha etti.
Yerli savunma sanayiindeki bu başarı heyecan yaratırken diğer projeleri de gündeme getirdi. Bozdoğan dışında Türkiye'nin başka hangi milli füzeleri var ve bunların özellikleri neler? CNN TÜRK muhabiri Ahmet Melik Türkeş canlı yayında anlattı.
İşte Türkiye'nin Milli Füzeleri:
ATMACA (ROKETSAN)
Gemi savar füzesi olarak bilinen Atmaca füzesi 800 kilogramdan fazla ağırlığı, yaklaşık 5 metre uzunluğu ve 200 km'den fazla menzili olduğu belirtiliyor. Mavi Vatan'ı korumak için kullanılacak. Milli gemilerden, hücumbotlardan, fırkateynlerden atılabilecek. Ayrıca kıyı savunması için de karadan denize atılabilmesi için de çalışmalar yürütülüyor. 200 kilometreden fazla menzili var.
BOZDOĞAN (TÜBİTAK SAGE)
Kısa menzilli, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlıklı görüş içi hava-hava füzesi. 150 kg ağırlığında, 3.3 metre uzunluğunda, saatte 5 bin km'ye yakın hızı saatte 4 bin kilometre. İlk etapta Savaşan Şahinler'de F-16'larda kullanılacak. Uçak helikopter, İHA ve seyir füzelerine karşı. Ayrıca akıncı, Aksungur gibi büyük silahlı insansız hava araçlarda kullanılacak. Milli Muharip Uçak göklerle buluşunca onun kanatlarında da görebileceğiz.
UZUN MENZİLLİ TANKSAVAR FÜZE SİSTEMİ (UMTAS)
Atak gibi taarruz helikopterleri için geliştirilen bir tank avcısı. Gece gündüz her koşulda görev yapabiliyor. 500 metreden 8 kilometreye kadar etkili menzili var. Tam 60 kilo ağırlığında.
HİSAR-A (ASELSAN-ROKETSAN)
Askeri üs bölgeleri, liman, tesis askeri birlikleri koruyacak. İHA, uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere karşı etkili. 360 dereceyi görebiliyor. Yaklaşık 15 km menzili var.
SOM-J FÜZESİ (ROKETSAN-TUBİTAK SAGE ORTAKLIĞI)
Türkiye'nin vizyon projelerinden biri. Daha önce Türkiye'nin proje ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarında kullanılmak üzere geliştirildi. Hem Türk F-35'lerinde hem de F-35 alan ülkelere satılması planlandı. Düşük radar izi. 200 kilometre'nin üzerinde menzili olan füzenin Akıncı İHA'da ve Milli Muharip Uçak'ta da kullanılması bekleniyor.
YILDIRIM FÜZESİ (ROKETSAN)
2.100 kg ağırlığındaki Yıldırım Füzesi, düşman hava savunma mevzilerinin, lojistik altyapı ve tesislerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla tasarlandı. 80-150 km arasında bir menzili var.
CİRİT LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE (ROKETSAN)
Helikopterlerden hareketli hedeflere yönelik kullanılan Cirit füzesi yaklaşık 2 metre uzunluğunda. 8 KM'ye kadar menzili var.
BORA FÜZESİ (ROKETSAN)
8x8 taktik tekerlekli araç ve Roketsan çok maksatlı roket sistemi üzerinden atılıyor. Yaklaşık 280 kilometre menzili olduğu belirtiliyor. Ağırlığı tam 2 bin 500 kilogram. Düşman mevzileri, radar unsurları, askeri bölgeler, yüksek öncelikli hedeflerin imha edilmesinde kullanılacak.
Bora füzesi ilk kez Irak'ın kuzeyine yönelik Pençe Harekatı'nda kullanılmış ve Kandil'deki hedefleri vurmuştu.
GÖKDOĞAN FÜZESİ (TÜBİTAK SAGE)
Görüş ötesi füze niteliği taşıyor. Yani pilotun göremeyeceği, ufkun ötesindeki hedeflere kilitleniyor ve onları etkisiz hale getirebiliyor. Hava Kuvvetleri'ne önemli bir güç çarpanı oluşturacak. Milyonlarca dolarlık dış alımı bitirecek. Savaş uçakları, helikopterler, İHA'lar ve seyir füzelerine karşı etkili.
65 kilometreden fazla menzili olacağı belirtiliyor.
ORTA MENZİLLİ TANK SAVAR FÜZESİ OMTAS (ROKETSAN)
Savaş ortamındaki zırhlı araçlara yönelik kullanılıyor. Tanksavar silahı. Gece gündüz her türlü koşulda kızılötesi arayıcı başlığı ile görev yapıyor. Füze, atış platformu ve atış kontrol ünitesinden oluşan bir sistem. 4 KM menzili, yaklaşık 2 kilo ağırlığı ile dikkat çekiyor.
HİSAR-O (ASELSAN-ROKETSAN)
Hisar-O daha gelişmiş bir sistem. 25 kilometreden fazla menzili olacak. Uçaklara, seyir füzelerine, İHA'lara, helikopterlere karşı etkili olacak. Böylece yerli hava savunma şemsiyesi biraz daha büyüyecek.
SOM FÜZESİ (TÜBİTAK SAGE)
Stand-off mühimmatı kısaca SOM. Savaş ortamından uzakta, düşman sahasının derinliklerinde çok yoğun korunan üs bölgelerini, kritik tesisleri düşünün. İşte o hedeflere yönelik hava savunma sistemlerinden kaçarak kullanılıyor. Havadan karaya atılıyor. 250 KM'den fazla menziliyle Türkiye'nin en etkili füzelerinden biri.
SUNGUR (ROKETSAN)
Sungur, dışarıdan alınan Stinger füzelerinin yerine kullanılması amacıyla geliştirildi. Alçak irtifa hava savunma sistemi içerisindeki bu sistem yaklaşık 6 kilometre menzilde etkili. Araç üstüne monte edilebileceği gibi askerler tarafından da kullanılabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Çanakkale Ayvacık'taki Deprem Tüm Marmara İçin Uyarı Niteliğinde!
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Grand Kartal Otel'de Yangın Sonrası Yıkım Görüntüleri
Otel faciasında 12. kattan atladı! Kararı babasıyla görüntülü konuşma sırasında vermiş