ODTÜ'NÜN PETROL SIRRI! Sadece Ama Sadece 30 Kişi Alıyorlar! 5 Yıldır Zirvedeler!
QS verilerine göre Türkiye, son yıllarda petrol mühendisliği alanında önemli başarılar elde etti. Özellikle Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bu alanda zirvede yer almayı sürdürüyor. ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durgut, bölümün dünyanın en iyi 10 üniversitesi arasında yer almasının ardındaki başarının sebeplerini paylaştı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü, yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarının sıralamalarında her zaman üst sıralarda yer alıyor. Londra merkezli Uluslararası Yükseköğretim Sıralama Kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), 2025 yılına ait ‘Konulara Göre Dünya Üniversite Sıralaması’nda ODTÜ’nün bu bölümünü 8. sıraya yerleştirerek Türkiye'den bir okulu dünya çapında önde gelen üniversiteler arasında konumlandırdı. Bu başarı, son üç yıldır sürekli olarak tekrarlanıyor.
1960'lı yıllarda kurulan ODTÜ’nün eski öğrencilerinden biri olan ve şu an bölüm başkanlığını yürüten Doç. Dr. İsmail Durgut, bu başarının ardındaki nedenleri Hürriyet'ten Zülal Atagün'e şu şekilde açıkladı:

"1960'lı yıllarda maden mühendisliğinin bir branşıydık. 1982'de ayrı bir bölüm olduk. Petrol mühendisliği denilince kimyager geliyor herkesin aklına. Oysa biz petrol ve gazı yerin altında tespit ediyor ve sektöre ulaşmasını sağlıyoruz. Herkes tarafından bilinen bir bölüm değil. Öğrencilerimiz ya ailesinden duyup geliyor ya da puanı denk geldiği için tesadüfen bizimle oluyor. Bu bölümde ne öğretildiğinin dışarıdan anlaşılması da zor aslında. 'Benzinci mi olacaksın?' diye sorabiliyorlar. Türkiye'de petrol olmadığı için bölümün yurt dışı bağlantıları ve yabancı kökenli öğrencileri çok fazla. Mezunlarımız yurtdışında çalışıyor. Bu da uluslararası firmaların öğrencilerimizi staj ve ortak çalışmalar için davet etmesini sağlıyor. 200'e yakın üniversite içinde 3-4 yıldır hep ilk 10'dayız. Mezunların kalitesi, yayınların gücü gibi etkenler bizi yükseltti. Aynı zamanda başarılı öğretim görevlilerin bulunması da akademik tanınırlığı artırdı."

- ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü, QS Konulara Göre Dünya Üniversite Sıralaması'nda son yıllarda istikrarlı bir yükseliş gösterdi:
2020: 15'inci
2021: 11'inci
2022: 11'inci
2023: 10'uncu
2024: 7'nci
2025: 8'inci

- Prof. Dr. Görkem Külah (ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı):
"Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümümüz aslında diğer bölümlere kıyasla YKS'de daha düşük puanlı öğrencilerimizin girdiği bir bölüm. Ancak yabancı uyruklu öğrencilerimizden de çok talep alıyor. Dolayısıyla öğrencilerimizin başarısı bölümün başarısını artırıyor. Öğrencilerimiz uluslararası ortamda yer alıp endüstri ile ortak staj ve çalışma imkânı buluyorlar. Hocalarımız da küçük bir bölüm olmasına rağmen kendi sektöründe çok ön planda olan isimler. Doğal kaynakların kullanılması açısından çok önemli bir bölüm."

- ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) 30 kontenjanı olan ve sayısal puanla öğrenci alan kendi halinde küçük bir bölüm. Mühendislik fakültesi dahilinde yer alan bölümün 2024 yılı verilerine göre; tavan puanı 497, taban puanı ise 465 oldu. Bölüm, uluslararası öğrenciler ve değişim öğrencileri gibi farklı kategorilerden de yoğun ilgi görüyor. Akademik kadrosu ise 7 kişiden oluşuyor ancak sektör ile bağlantıları çok güçlü.