hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte CHP'nin seçim güvenliği için İstanbul'da aldığı önlemler

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    1 Kasım seçimleri için geri sayım başladı. Seçmen sandık başına gidip oy kullanacak kullanmasına da pek çok kişinin aklındaki soru şu: Kullanılan oylar, güvenli bir biçimde bilgisayar ortamına aktarılabilecek mi? Sandık güvenliğinin sağlanması seçmen kadar, siyasi partilerin de gündeminde. CHP İstanbul İl Başkanlığı aldıkları önlemleri basınla paylaştı. Göksel Göksu'nun haberini Onur Özel görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim için geri sayım başladı. 1 Kasım'da tüm Türkiye sandık başına gidecek. Siyasi partilerin öncelikli gündem maddesi ise sandıkların güvenliği.

    AKP, CHP, HDP ve MHP... Her biri sandıkları denetlemek üzere kendi çalışma ekiplerini oluşturdu. Sandık görevlileri tek tek eğitildi. Sıra görevlilerin verilerinin takibine geldi. CHP İstanbul İl Yönetimi, Türkiye genelinde de uygulanacak denetim mekanizmasını basın bensuplarıyla paylaştı.

    CHP'nin Bilişim Sorumlusu Tayfun İşbilen, "Sayım başlar başlamaz hem İstanbul genelinde hem bölge bölge görüyor olacağız. Hatta bunları mahalle mahalle, sandık sandık da verileri görüyor olacağız" dedi.

    Türkiye genelinde oy kullanacak seçmen sayısı 54 milyon 765 bin 231, o seçmenlerin yaklaşık yüzde 20'si İstanbul'da. İstanbul'da oy kullanacak seçmen sayısı 10 milyon 312 bin 538. Kurulacak sandık yine Türkiye geneli'nde 174 bin 649 ve o sandıkların 28 bin 021'i de İstanbul'da olacak. Siyasi partilerin gözü kulağı da seçim boyunca o sandıklarda, o sandıklardan çıkacak oyların YSK'nın sitesine doğru işlenmiş olmasında olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "YSK'nın sistemine eş zamanlı bir şey oluşturduk. Oluşabilecek bütün şaibeleri ortadan kaldıracak bir sistem oluşturduk. Bakın oylar sayılıyor. Onunla ilgili belge oluşuyor" diyen Tayfun İşbilen, ıslak imzalı sandık seçmen tutanağının, sandık başkanı nezaretinde ilçe seçim kurullarına teslim edildiğini ve YSK'nın SEÇSİS yani Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi'ne işlendiğini anlattı. İşbilen aldıkları önlemleri de açıkladı. İşte alınan önlemler:

    - CHP'nin kurduğu sistem de SEÇSİS'le eş zamanlı çalışacak.
    - İstanbul'da görev alacak 100 bin kişiklik bir ekip tek tek eğitildi.
    - Bilişim veri girişi sorumluları belirlendi.
    - Böylelikle ıslak imzalı sonuçlar, mobil uygulamayla CHP'nin veri tabanına da işlenecek.
    - O veriler an be an YSK'daki verilerle karşılaştırılacak.
    - SEÇSİS'e farklı bir sonuç işlendiği tesbit edilirse de ilçe seçim kurullarındaki avukatlar devreye girecek, anında sonuca itiraz edilecek.
    - Islak imzalı tutanağın SEÇSİS'e doğru işlenip işlenmediği takip edilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow