İstanbul'da kaç tarihi kapı var biliyor musunuz? | Video
Biliyor Musunuz? ekibi İstanbul'u kapı kapı dolaşarak bu sorunun cevabını aradı. İşte İstanbul'un tarihi kapıları...
İstanbul ismi, şehrin çevresi surlarla çevrili olduğu için surların içi anlamına gelen "Estinpoli" kelimesinden türemiş. Zaten bu surlarda 5 yüzyılda inşa edilmiş ve zaman içinde de defalarca elden geçirilmiş. Surlardaki kapılar ana kapılar ve yan kapılar olarak ayrılmış. Edirne kapı ve Topkapı dışındaki kapılarda genişliği en fazla 5 metre olacak şekilde inşa edilmiş. Tarihi kaynaklara göre surlarda toplam 50 kadar kapı ve 300'ü aşkın burç yer alıyor.
Bizans döneminde "Romanos" kapısı diye anılan Topkapı, Fatih Sultan Mehmet’in Fetih sırasında otağını kurduğu tepenin tam karşısında yer alıyor. Dolayısıyla fetihte büyük önem taşıyan toplarda bu kapının tam karşısına yerleştirildiği için ismini buradan aldığı rivayet ediliyor.
Zamanında tamamen bostanlık alanların yer aldığı Topkapı, uzun süre bünyesinde yer alan otogar sayesinde milyonlarca kişiye ev sahipliği yapmış olsa da otogarın taşınmasıyla nispeten daha sakin yapıya büründü.
Osmanlının eski başkentlerinden olan Edirne’ye giden güzergahta yer aldığı için bu kapı, Edirnekapı ismini almış. 29 Mayıs 1453'te Osmanlı ordusunun İstanbul'a giriş yaptığı kapı olmasından dolayı büyük önem taşıyor. Bizans dönemindeki ismi küçük iskele anlamına gelen "Kantos Kalyon" olan Kumkapı, Yedikule'den Ahırkapı'ya doğru Marmara kıyısında yer alan kapıların 5'inci kapı. Piri Reis’in "Babakum" adıyla andığı bir iskeleye de ev sahipliği yapmış.
Peki, biliyor musunuz? Şimdi olduğu gibi 18. yüzyılda da meyhaneleriyle ünlüymüş. Gelelim Ahırkapı'ya…
Topkapı Sarayı'nın ahırlarının yer almasından dolayı bu isimle anıldığı öne sürülen Ahırkapı, bazı kaynaklara göre "Ahirkapı" yani son kapı ismini taşıyor. İstanbul’da yer alan arkeolojik kalıntıların önemli bir bölümüne ev sahipliği yapıyor. Bizans döneminde çok büyük bir liman olan Yenikapı, aynı zamanda Bizanslıların deniz kıyısındaki surlarda yer açtığı en son kapılardan biri olduğu için bu isimle anılıyormuş.
Sırada son kapımız olan Çatladıkapı… Eski bir liman bölgesinde yer alan ve bin 500’lü yılların başlarında meydana gelen depremde çatlayan kapı, o günden sonra Çatladıkapı ismi verilmiş.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'Yüksek ses' nedeniyle uyarılınca dehşet saçtılar: 'Adam boksör, tek yumrukla bayıltmış'
Göreni hayran bırakıyor: Tam 2 bin 60 yıllık!
Torununa vurduğu terlik 'silah' sayıldı, 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı
Keşfedilen Yeni Böcek Türüne Eşinin Adını Verdi: 'Linçleneceğimi bile bile bu kararı verdim'
ODTÜ'NÜN PETROL SIRRI! Sadece Ama Sadece 30 Kişi Alıyorlar! 5 Yıldır Zirvedeler!