hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da 7 metre tsunami riski mi? Prof. Dr. Ersoy, "Bu ilçeler hazırlıklı olsun" diyerek uyardı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kahramanmaraş merkezli 6 şubat depremlerinin üstünden 2 yıl geçti. Ancak Türkiye genelinde deprem tehdidi her an sürüyor. Özellikle Marmara Bölgesi risk altında. Öte yandan Ege Denizi'nde büyüklüğü 3,5 ve 4,4 arasında olan 7 deprem meydana geldi. Marmara'da beklenen büyük depremle birlikte tsunami riski var mı? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un açıklamaları şöyle:

    Malum gelecek dönem içerisindeki bu dönem, çok uzun olmayacaktır. 7 üzerinde büyük bir deprem bekleniyor. 1999 depremlerin olduğu yer ile 1912 depremlerinin olduğu yerin arasında mutlaka 7'den büyük bir ya da iki depremin olma ihtimali var. Bu göz ardı edilemez.

    Bunun yaratacağı denizaltı heyelanları da tusunami yaratabilir. Bu tusunaminin etkileyeceği yerler tabii ki depremin olduğu yere göre değişebilir ama özellikle sahil kesimi mesela İstanbul'un Marmara Denizi'ne bakan sahil kesimi buradan daha çok etkilenir. Karadeniz tarafına doğru daha çok etkilenir ve bu yerin içerisinde de dere yataklarda denize kavuştuğu alanlarda, mesela Kadıköy Kurbağalı Deresi ya da işte Zeytinburnu Çırpıcı Deresi gibi çürük zeminlerin olduğu bölgelerde topoğrafya daha düz olduğu için buralardan tsunami dalgaları daha uzaklara kadar ilerleyebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbulda 7 metre tsunami riski mi Prof. Dr. Ersoy, Bu ilçeler hazırlıklı olsun diyerek uyardı

    Yine tarihsel bir örnek vereyim. Mesela Yenikapı'yı düşünün. Yenikapı arka taraflarında Vatan Caddesi var. Vatan Caddesi eski Lykos Deresi. Yani oraya gemiler bile giriyormuş ırmak olduğu dönemlerde. Dolayısıyla orayı yine tercih edecektir girdiği zaman. İşte Ataköy olsun, karşıda Maltepe olsun. Aslında düz olan her yerden ilerleme durumu var.

    Avcılar bu konuda biraz daha şanslı. Çünkü bir sırt, bir tepe ama Küçükçekmece ve Büyükçekmece girişlerinin olduğu yerler daha tehlikeli tabii. Ama Avcılar Ambarlı yüksek yer olduğu için dalgaların içerilere kadar girmesi mümkün değil. Dar bir alanda sahilde etkili olabilir ama Küçükçekmece Gölü'ne bağlayan bağlantılar ya da Büyükçekmece Gölü'ne bağlanan bağlantılarda bu etki daha yüksek olabilir. 

    Zeytinburnu'ndaki düz alanlar, mitinglerin yapıldığı alanlar eskiden toplanma alanlarıydı. Buralar toplanma alanı olmaz, defaten söyledik. Zaten artık toplanma alanı ya da Maltepe'nin olduğu düzlükler çok güzel piknik alanları ama toplanma alanları değil. Buraları toplanma olarak düşünmeyelim. Çünkü Yenikapı olsun, Ataköy tarafları olsun, Maltepe tarafları olsun buralar büyük depremden sonra oluşabilecek tsunaminin işgali altında olabilecek yerler. O bakımdan buraların ona göre planlanması gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow