İlaç firmaları hastaların kişisel bilgilerini depoluyor iddiası
Eczacılar yabancı ilaç firmalarının yasaya aykırı olduğu halde hasta bilgilerini almadan depolara ilaç vermediğini iddia ediyor. Bu iddiaya göre firmalar bilgileri pahalı ilaçların satılacağı hedef kitleyi tespit etmek için kullanıyor. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği iddiaları yalanlıyor. CNN TÜRK'ten Leyla Ataman'ın haberi.
İlaç dünyası bugüne kadar ki en sert ve çarpıcı tartışmalardan birinin ortasında. Konunun tarafları eczacılar ve ilaç depolarıyla yabancı ilaç firmaları. Eczacılar ve depolara göre yabancı firmalar bir süredir dedektiflik peşinde. Eczacılar yabancı firmaların hasta bilgilerini almadan depolara ilaç vermediğin iddia ediyor. Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, hem kendilerinin hem hastalarının sıkıntıda olduğunu savunuyor. "Doktor ilacı yazdığında hasta reçetesiyle eczaneye gidiyor. Eczane, ecza deposundan ilacı almaya kalktığında ilaç firması ecza deposundan hasta reçetesini ve diğer belgeleri talep ediyor. Ecza deposu, hasta bilgilerini paylaşmazsa ilaç firması da ilaç vermiyor. Hastanın tedavisi ilacın gelmesi gecikiyor. Hasta cezalandırılıyor." açıklamasında bulundu. Peki yabancı ilaç firmaları bunu neden yapıyor. İddiaya göre firmaların amacı kendilerine bir hasta veritabanı oluşturmak. Çünkü bazı ilaçların fiyatı çok yüksek. Hasta bilgilerine ulaşan firma hem Türkiye'deki hastalara uygun ilaç seçimini yapıyor hem de o ilacı satacak hedef kitleye doğrudan ulaşabiliyor.
"Tüm kişisel bilgileri alıp depoluyorlar"
Eczacı Güney Sakbaş, "Yabancı ilaç firmaları, hastanın reçetesinden tutun ev adresine kadar tüm kişisel bilgileri alıp depoluyorlar. Özellikle 3 bin liradan başlayıp on binlerce dolarlık ilaç kullanan alzheimer, kanser, tansıyon, kalp, evde bakım gibi kronık ve yaşlıları ilgilendiren ilaç konularında gibi hastaları yakından takip ediyorlar." Bu uygulama gerçekse yasaya aykırı. Hem Anayasa hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi maddeleriyle de koruma altında. Hem eczacılar hem depocular rahatsız. Hasta bilgileri sadece SGK'da var. O da parayı ödeyen kurum olduğu için. SGK da verileri kimseyle paylaşmıyor. Konunun muhatabı bakanlık henüz konuya hakim değildi.
Firmalar bakanlığa şikayet edildi
Ankara Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan konuyu bakanlık gündemine taşıdı. İnternet üzerinden açıklama yapan Saydan, "Bazı ilaçları ecza deposundan satın almak isteyen eczacılara, hastaya ait reçete bilgisinin paylaşılması gerektıği ve reçete iletilmezse ürünün sipariş edilmesine müsade edilmediği bildirilmiş şikayetler iletilmiştir" dedi.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği iddiaları yalanladı
Suçlamaların odağındaki yabancı ilaç firmalarından açıklama geldi. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneğ yaptığı yazılı açıklamada iddiaları yalanladı. Bazı riskli ilaç gruplarında hastalığın tedavi sürecine dair bilgi alındığı, bunun da tedavi süreci açısından gerekli olduğu vurgulandı. Dernek, bu anlamda bile kesinlikle hastaların özel bilgilerinin alınmadığını savundu. Konuyla ilgili bilgi toplanacağını vurgulayan dernek, amacımız, güvenli ilaç kullanımını sağlamak, dedi.