İkinci el araçlarda 1 TL'lik aparatla hasar gizleme hilesi yapılıyor!
İkinci el araç alırken aracın ilk başta hangi özelliğine bakıyorsunuz? Binlerce kişi, satın alırken sadece o aracın nasıl göründüğüne bakıyor. Tabii bu durumda araçta yapılan bazı hileler gözden kaçabiliyor. Peki, araçlarda en çok hangi hileler yapılıyor? CNN TÜRK Muhabiri Kaan Temeltaş ve kameraman Halil Kahraman, detayları Makine Mühendisi Muhammed Ömer Korkmaz'a sordu.
İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN DİKKAT!
Binlerce liralık hasarları gizlemek sadece bir kaç lira tutuyor. Sonuçlarıysa ölümcül olabiliyor. İkinci el araç alırken dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü dışarıdan çok güzel makyajlanmış bir araç aslında hileli olabiliyor. Hal böyle olunca o hileler kazalara, can kayıplarına neden olabiliyor.
"EMNİYET KEMERİNE DİRENÇ TAKILIYOR"
Araçlarda yapılan hileler emniyet kemerlerinde başlıyor. Bu hileler için ise "direnç" adı verilen 1 liralık malzeme kullanılıyor. Yapılan hileyle, araçtaki kusuru gizleyen kişi büyük bir maddi kaybı önlüyor. Fakat aynı zamanda aracı alan kişinin hayatını da tehlikeye atmış oluyor. CNN TÜRK'e konuşan Makine Mühendisi Muhammed Ömer Korkmaz, "Emniyet kemerlerimizde direnç mevcut. Emniyet kemerinde direnç var ne demek? Aracımız herhangi bir kazaya karıştığı takdirde, emniyet kemerlerimiz işlevini yerine getirmez. Tamamıyla beyni kandırmaya yönelik bir aparat. Hasar gören emniyet kemeri aracın değerini yaklaşık olarak yüzde 30-40 düşürüyor. Bu aparat bize 30-40 bin liralık bir masraftan kaçmayı sağlıyor" dedi.
"HAVA YASTIKLARI APARATLA ETKİSİZ HALE GETİRİLİYOR"
Bir diğer hileyse kaza anında hayati önem taşıyan hava yastıklarında yapılıyor. Makine Mühendisi Korkmaz, "Direksiyon airbag'inde de yine direncimiz mevcut. Araç herhangi bir kazaya karıştığı takdirde emniyet kemerimiz patlamadığı gibi, direksiyon airbag'imiz de herhangi bir işlev göstermeyecektir" şeklinde konuştu.
"ARACIN MAKYAJINA ALDANMAMAK GEREKİYOR"
Motor da yine araçların hile yapılan noktalarından bir diğeri. Mühendis Korkmaz, "Motor mekanik kontrollerde yine kaputu açtığımızda aracımızın üst kısmı temiz gözüküyor. Yine buna aldanmamak gerekiyor" uyarısında bulundu.
"MUTLAKA YETKİLİ EKSPERTİZLERDE KONTROL YAPILMALI"
Uzmanlara göre araç alırken dikkatli olunmalı ve kontrol yapılırken sadece yetkili ekspertizlere güvenilmeli. Korkmaz, "TSE belgeli bir ekspertiz noktasında, dahili motor performans testini ve conta yanık performans testinin yaptırılmasını tavsiye ediyoruz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?