HÜRJET motor çalıştırdı, uçuş ne zaman?
Türkiye'nin yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı projesi HÜRJET'te önemli bir basamak daha aşıldı. HÜRJET motorunu çalıştırdı. TUSAŞ mühendisleri tarafından yapılan HÜRJET'e dair detayları TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, CNN TÜRK'ten Fulya Öztürk'e anlatmıştı. İşte o röportaj...
TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) tarafından geliştirilen HÜRJET Motor çalıştırdı. Projede görevli mühendisler ve personelin sevinç gösterileri eşliğinde çalışan motorun görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. SSB Başkanı İsmail Demir de Twitter’dan “Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın güçlü liderliğinde, Türk savunma sanayii olarak Cumhuriyet’imizin 100. yılında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. HÜRJET motorunu çalıştırdı! Artık sıra uçuşta” ifadelerini kullandı.
İLK UÇUŞU 18 MART'TA
HÜRJET’in 18 Mart 2023’te göklerle buluşması planlanıyor. 2025’ten sonra da her ay 2 HÜRJET üretimi hedefleniyor. Edinilen bilgiye göre HÜRJET, 9 adet yerli ve milli imkânlarla geliştirilen mühimmat kullanabilecek. Taşıyacağı mühimmatlar arasında; yüksek manevra yeteneğine sahip havadan havaya Gökdoğan ve Bozdoğan füzesi, SOM seyir füzesi, minyatür bomba, beton delici Sarb-83, Hassas Güdüm Kiti (HGK-3), Kanatlı Güdüm Kitleri KGK 83 ve KGK-82 ile ROKETSAN üretimi yüksek hassasiyetli güdüm kiti Teber yer alıyor.
F-5'İN YERİNİ ALACAK
Tek motorlu ve tandem kokpitli HÜRJET, üstün performans özellikleriyle modern savaş uçağı eğitiminde kritik bir rol oynayacak. Harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek. Uçak, yaklaşık 14 metre uzunlukta ve 9.5 metre kanat açıklığında olacak, 1.4 mach hıza ulaşabilecek, azami 45 bin feet seviyesinde uçuş gerçekleştirebilecek. HÜRJET projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine envantere dahil edilmek üzere başlatıldı.
"DÜNYADAKİ EN İYİ UÇAĞI YAPIYORUZ"
CNN TÜRK'ten Fulya Öztürk'e konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Artık ilk uçucu 18 Mart'ta olacak. Yani o zamana kadar uçmayacak. Hep yerde test edilecek, iyi gidiyor. Yeni bir tasarım kokpite bakarsanız. F-35, F22, Çinlilerin J-20'si veya Rusların SU-57'si hep aynı nesil bunlar. Büyük bir dokunmatik ekran var. Çocuklar tableti dokunup açıveriyorlar ya, aynen öyle. Yeni, uçan bir teknoloji. Bu da pilotu rahat ettirecek. Diğer saydığım uçaklarda uçuyor zaten. Siz onun üzerine baz yaptığınız zaman eğitim uçağını, dünyadaki en iyi oluyor. Dünyadaki en iyi uçağı yapıyoruz şu anda. Kendi cinslerine benzemiyor ama büyük abilerine benziyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Meteoroloji'den 3 ile sarı kodlu uyarı! Kar, sağanak, fırtına...
Bursa için uyarı! '40 günlük su kaldı'
Nüfus Müdürlükleri kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor, hafta sonu açık mı? 2024 Nüfus Müdürlüğü çalışma saatleri!
HABER || Narin davasının seyrini değiştirebilecek 'ısırık izi' detayı! Uzman isimden çarpıcı yorum
HABER || 8 il için "sarı" uyarı: Karla karışık yağmur ve sağanağa dikkat