hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gelir düzeyini etkileyen etkenler nelerdir?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Bir üniversiteye girmek ve o okulu bitirmek için binbir zahmet çekiliyor. Diploma alınıyor, sıra bir işe girip çalışmaya gelince, gelir düzeyini etkileyen birçok faktör işin içine giriyor. Bu faktörler hakkında yapılan bir araştırma kimlerin, ne kadar etkilendiğine dair verileri ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Işık Üniversitesi Türkiye genelinde 972 üniversite mezunuyla bir araştırma yaptı. Araştırmaya İktisadi ve İdari Bilimler, Fen Edebiyat, Mühendislik ve İletişim fakülteleri mezunları katıldı. 16 değişkenin ele alındığı araştırma sonucu ortaya çarpıcı veriler çıktı.

    Araştırma, en azından iş hayatında hala cinsiyet eşitliğinin sağlanamadığını gösterdi.

    Araştırmaya göre, 2 bin liranın altında kalan en düşük gelir grubunda kadınlar erkeklerden yüzde 11,2 oranında daha fazla yer alıyor. Aylık 6 bin liranın üzerinde kazanan yüksek gelir kategorisinde ise kadınlar bu kez yüzde 6,1 oranında geriye düşüyor.

    Araştırmayla, aynı üniversiteden ve aynı bölümden mezun ve aynı niteliklere sahip bir kadın ve bir erkek arasında bile, kadın olanın gelir düzeyi açısından dezavantajlı olduğu ortaya çıktı.

    Medeni durumun da gelir düzeyi üzerinde etkili olduğunu gösteren araştırma sonuçları, düşük gelir grubunda bekarların, yüksek gelir grubunda ise evlilerin daha fazla yer aldığını gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmaya göre, yabancı dil bilmek de gelir üzeyinde kayda değer bir fark yaratıyor. Yabancı dil bilmeyenler düşük gelir grubunda yüzde 8 daha fazla yer alırken, dil bilenler ise yüzde 3,1 daha fazla yüksek gelir grubunda bulunuyor.

    Araştırmadaki en ilginç başlıklardan biri de ailedeki eğitim durumu. Babanın eğitim durumu kişinin gelir grubunu etkiliyor. Ailenin eğitim düzeyi yükseldikçe çocukları da yüksek gelir grubunda daha fazla yer alıyor.

    Araştırmaya göre, okulun birinci ya da ikinci öğretim olması, devlet ya da vakıf üniversitesi olması, tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışma ya da yurt dışı değişim programları gibi faktörlerin mezunların gelir kategorisi için anlamlı bir etki yaratmadığı da ortaya çıktı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow