hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikte kademelendirme nasıl olacak? Kademeli fatura doğalgaza da gelir mi?

    Elektrik faturalarını kademelendiren düzenleme 2022 yılının ilk yasa teklifi olacak. Faturalarda kademeler nasıl belirlenecek? Kademeli elektrik faturası gibi doğalgaz faturası da gündeme gelecek mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektrikte kademeli tarifenin ayrıntılarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıkladı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Bakan Dönmez, kademeli faturalandırmaya yönelik EPDK, EÜAŞ, BOTAŞ'ın çalıştığını söyledi. Kademeli tarifeyle amacın dar gelirli ailelerin alım gücüne destek olmak olduğunu ifade eden Dönmez, çalışmaların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacağını dile getirdi. Dönmez, “Son noktayı arz edip uygulamaya geçmeyi planlıyoruz” dedi.

    KADEMELİ FATURA NASIL OLACAK?

    Peki sistem nasıl işleyecek? Kademeli faturalandırmada temel prensibin 4 kişilik hane halkının 100 metrekarelik bir evdeki temel elektrik enerjisi ihtiyacı olduğunu ifade eden Dönmez, "EPDK’nın elinde Türkiye ortalamasında hanelerin kullandığı ortalama elektrik tüketimi var. Birinci kademede asgari ihtiyaçları karşılayacak seviyede bir rakamdan bahsediyoruz. Örneğin 100 birime kadar bir birim fiyat söyledik. 100 birimin üstünde ayrı bir fiyat çalışacak. Herkes için 100 birim için aynı fiyat. Bu 100 birimin 50 birim üstüne çıkarsanız o 50 birimlik fiyatınız, ikinci kademeden oluşacak” ifadelerini kullandı.

    Söz konusu yasa teklifinin Ocak'ta Meclis'te gündeme gelmesi bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yaptığı açıklamada, o teklifin sadece elektiriği kapsamayabileceğini söyledi. "Elektrik faturalarında fiyat farkını belirleyen yasa teklifi 4 Ocak'ta sunulacak. Çalışmalar Meclis'te başladığı anda, kademeli doğal gaz tarifesini de getireceğiz. Gerekçeleri haklı, biz de zaten onu biliyoruz. Çünkü bir villada oturanla bir gecekonduda oturanın aynı fiyattan doğal gaz tüketimini uygun bulmuyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow