Eğitimde tam gün planlaması için derslik maliyeti belli oldu
Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla tam gün ve okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesine ilişkin başlatılan çalışma Milli Eğitim Bakanlığı'nca tamamlandı. Bakanlığın tam gün eğitim modeli için derslik başına düşen öğrenci sayısını baz alarak yaptığı çalışmaya göre 300 binden fazla derslik yapılması gerekiyor. Toplam tüm bu dersliklerin yapılabilmesi için 150 milyar liralık bütçe gerekiyor.
Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla tam gün ile okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesine ilişkin başlatılan çalışma Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) tamamlandı. MEB, 2019 yılına kadar tam gün eğitime geçilmesi ve okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesine yönelik taslak çalışmayı Başbakanlığa sundu.
Bakanlığın bu kapsamda, tam gün eğitim modeli için derslik başına düşen öğrenci sayısını baz alarak yaptığı çalışmaya göre, 24 kişilik sınıflar için 163 bin 408, 30 kişilik sınıflar için 77 bin 799, 34 kişilik sınıflar için 40 bin 198 yeni derslik gerekiyor. Çalışma ile tam gün eğitim modelinin hayata geçirileceği 2019 yılına kadar yapılması planlanan derslik ihtiyacının maliyeti de tespit edildi.
150 milyar liralık maliyet
Buna göre, 24 kişilik sınıflar için yapılacak dersliğin 81 milyar 704 milyon, 30 kişilik sınıflar için 38 milyar 899 milyon 500 bin, 34 kişilik sınıflar için de 20 milyar 99 milyon lira maliyet belirlendi. Okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesi için 20 kişilik 19 bin 104yeni dersliğin yapılması gerekiyor.
Planlamada okul öncesi eğitim kapsamında yapılacak derslikler için de 7 milyar 49 milyon 376 bin lira maliyeti de ekleyince 150 milyarlık maliyet çıkarıldı.
"4+4+4'ten sonra yapılacak en büyük reform"
Başbakan Binali Yıldırım'ın "eğitim alanında 4+4+4'ten sonra yapılacak en büyük reform" olarak nitelendirdiği uygulama, 2019'da Türkiye genelinde uygulamaya konulacak. Tam gün eğitimin uygulanmasıyla sabahçı-öğlenci uygulaması da tamamenkaldırılacak.Zorunlu okul öncesi eğitim de gelecek yıldan itibaren, eğitimbölgelerinden seçilecek okullarda, pilot uygulama olarak başlatılacak.Türkiye'de, okullaşma oranı yüzde 50'lerin üzerine çıkan okul öncesieğitimin zorunlu hale getirilmesiyle öğrenciler 2-3 yaşından itibaren eğitimebaşlayacak ve okul ortamına alışacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!