Dünya ve Türkiye tarihine damga vuran yürüyüşler
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'Adalet Yürüyüşü'ne başladı. CHP lideri, Enis Berberoğlu'nun tutuklu bulunduğu İstanbul Maltepe Cezaevi'ne ulaşana kadar yürüyecek. Gelin şimdi hafızamızı bir yoklayalım. Dünya ve Türkiye tarihine damga vuran yürüyüşlere bakalım.
Tarihin en bilinen yürüyüşü oldu. Pasif direnişin de sembolü. Hindistan bağımsızlık mücadelesinin miladıydı. Yürüyüşü başlatan, o mücadelenin ruhani lideri Mahatma Gandhi'ydi. Takvimler 12 mart 1930'u gösteriyordu. 17 yıl sonra Hindistan'ı bağımsızlığa götürecek o adımlar, tuz vergisini protesto etmek ve İngilizlerin tuz tekelini kırmak amacıyla atıldı. 400 kilometre sürecek yürüyüş, Aşram'dan başladı. O yolculukta Gandhi'ye binlerce köylü eşlik etti. Yürüyüş boyunca 60 bin kişi tutuklansa da sonunda denize ulaşıldı. Ve denizden tuz çıkarıldı.
Türkiye hafızasının en unutulmaz yürüyüşü ise 1991 yılındaki büyük madenci yürüyüşü oldu. Zonguldak'taki Türk,İş'e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası ile işveren arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sona ermesi, tarihi eylemin fitilini ateşledi. Önce greve gidildi. Sonuç alınamayınca sayıları 100 bine ulaşan madenciler, 4 Ocak 1991'de Zonguldak'tan Ankara'ya yürüyüş başlattı. Yürüyüş 8 Ocak'ta sona erdi. Hükümet ile görüşmelerse bir süre sürüncemede kaldı. Toplu sözleşme 6 Şubat 1991'de imzalandı. Ancak işçilere verilen ücret, görüşmelerin başında teklif edilenden de düşük oldu.
Akıllarda kalan bir diğer yürüyüş ise İstanbul'dan Ankara'ya yapıldı. Bu kez yolculuğun kahramanı trafik terörüne savaş açan acılı bir babaydı. Boray Uras. Kızını Bağdat Caddesi'ndeki trafik kazasında kaybeden Uras, farkındalık yaratmak için yollara düştü. Meclis'e ulaşmasının ardından tüm parti temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Önce Meclis'te trafik kazalarını inceleme komisyonu kuruldu. Sonra da bilinçli taksir yasası çıkartıldı.
Siyasetçi Aylin Kotil de İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen bir diğer isim oldu. Kotil'in, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi için yaptığı yürüyüş 17 gün sürdü. Ancak, Kotil'in eylemi sonuçsuz kaldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü