Putin ve Zelenski Türkiye'ye gelecek mi? Bakan Çavuşoğlu: Her an görüşebilirler
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu Zelenski ve Putin'in birebir görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Putin-Zelenski her an görüşebilir. İki liderin bir araya gelmesi masada konuşuluyor. Putin ve Zelenski arasında görüşme gerçekleşirse İstanbul'da da Antalya'da da olabilir." dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk ekranlarında Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Bakan Çavuşoğlu Ukrayna savaşından Türkiye'nin dış ilişkilerine yönelik soruları yanıtladı.
Çavuşoğlu konuşmasında şu sözlere yer verdi:
DÜZENSİZ GÖÇMEN MESELESİ
Düzenli düzensiz göçmen sayısı 5 milyona yakın. Güvenli ve gönüllü geri dönüşler olmalı.
Mülteci meselesini siyasete alet etmemek gerek, geri dönüşleri insan haklarına saygılı, yasalarımıza uygun şekilde olmalı. Göndereceğimiz mültecilerin can güvenliklerini garanti altına almamız lazım.
Geçen sene yurt dışına gönderdiğimiz göçmen sayısı 100 binlerde. Bu yıl 3 ayda 21 binlere ulaştı. Afganistan'a dahi 9 bin 700 göçmen gönderdik. Avrupa'ya geçmek için Türkiye'yi transit olarak kullanmak istiyorlar. Buraya geldiğinde mümkün olmadığını görerek geri dönmek istiyorlar. Gönderdiğimiz göçmenler gönüllü olarak geri döndü.
TEPKİ GÖSTERİLEN VİDEO OLAYI
Elbette halkımız etik dışı videoları görünce tepki gösteriyor. Ama bu yaşananları genel bir durummuş gibi göstermemek lazım. Yurt dışında Türkler hakkında aşağılayıcı haberler yapılmıyor mu? Bizler oradaki Türklere asimile olmadan entegre olun diyoruz. Göçmen sorununu biz her şey normal, sıkıntı yok olarak görmüyoruz. Biz de sorunun olduğunun farkındayız. Sorunu yasal, hukuki ve insani olarak çözmemiz gerektiğini ifade ediyoruz.
PUTİN-ZELENSKİY İSTANBUL'A GELECEK Mİ?
NATO içerisinde Ukrayna savaşının devam etmesini isteyen ülkeler var. Savaşın devamlılığını Rusya'yı zayıflatma olarak görüyorlar. Ukrayna'nın durumu çok umurlarında da değil.
Antalya'daki görüşmelerde biz de bir şey çıkacağını ummuyorduk. Önemli olan tarafları orada bir araya getirmekti. İstanbul'daki görüşmelerden sonra umutlarımız artmıştı ama katliam görüntüleri gelince İstanbul Anlaşması'ndan uzaklaştılar. İki taraf hala müzakerelere devam ediyor.
Putin-Zelenski her an görüşebilir. İki liderin bir araya gelmesi masada konuşuluyor. Putin ve Zelenski arasında görüşme gerçekleşirse İstanbul'da da Antalya'da da olabilir.
Ahmet Hakan: Zelensiy için çok inisiyatif sahibi değil deniliyor. Batılı devletlerin güdümünde hareket ediliyor deniyor. Bu doğru mu?
Zelenskiy savaşın başlamasıyla çok ciddi bir varlık gösterdi. Dışarıdan yardıma muhtaç oldu diye onların güdümünde bir devlet başkanıdır diyemeyiz.
LAVROV VE KULEBA İLE GÖRÜŞME
Lavrov ve Kuleba ile görüşmelerde müzakere süreci ve sahadaki son durum hakkında bilgiler alıyoruz. Sivillerin can güvenliğini sağlayarak tahliye etme kararı alınırsa bunun nasıl yapılacağı, bizim üzerimize düşen görev nedir bunları konuşuyoruz.
KARADENİZ'DE MAYIN TEHDİDİ
Bizim Karadeniz'de Türkiye'ye ürün getiren 22 gemimiz var.
RUSYA'NIN UKRAYNA'YA SALDIRISI
Ruslar biz hiçbir şekilde saldırmayacağız diyorlardı, ABD savaş başlayacak diyordu. Savaş öncesinde tüm dünya için beklenmeyen bir durumdu. Savaşın başladığı gün ben Kazakistan'a gitmiştim. Savaşın başladığı sabah hemen taslak bir açıklama hazırladık. Tahliye etmemiz gereken vatandaşlarımız vardı Ukrayna'da.
Biz iki tarafla ilişkilerimizi ve temaslarımızı sürdüreceğimiz kararını sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ilk gün deklare ettik. Türkiye'nin pozisyonu ilk gün kararlaştırıldı.
YAPTIRIMLARA KATILMAMA KARARI
Bağlayıcı kararlar BM'nin aldığı kararlardır. Türkiye'de bu kararlara her zaman uymuştur. Yaptırımlara neden katılmadığımızı anladıklarını söylüyorlar. İki tarafla da diplomatik temaslarımızı sürdürmemiz burada önemli nokta. Türkiye'ye burada ihtiyaç var. İki tarafın da güvendiği bir ülke konumundayız. Bu konuda Yunanistan ve Rum kesimi AB'de baskılar kurmaya çalışıyor yaptırım kararı almamız yönünde ama Batılı ülkeler yaptırımlara katılmama kararımızı anlıyorlar.
MERAL AKŞENER'İN YAPTIRIMLARA KATILMA AÇIKLAMASI
Biz bu açıklamaya şaşırdık. Bir partinin genel başkanı Türkiye'ye etkilerini anlayamamasına şaşırdık. Tüm dünya biz anlıyoruz derken genel başkanın böyle bir çıkış yapması bizi şaşırttı. Türkiye'nin yönetimine talip olan yani iktidar olur muhalefet olur bu kararların ülkeye etkilerini anlayabilmesi lazım.
RUS OLİGARKLAR MESELESİ
Rus oligarkların Türkiye'ye akın akın geldiği üzerine yapılan habere ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Bu kasıtlı yapılmış bir haber. Böyle bir akış söz konusu değil." dedi.
TÜRKİYE UKRAYNA'DA GARANTÖR OLACAK MI?
Garantinin ne olduğu belli olmadan garantörlük olmaz. Ukrayna ben tarafsızlığı kabul ediyorum ama güvenliğim de garanti olsun istiyorum diyor. Zelenski, NATO'nun 5. maddesi gibi bir madde istediğini söyledi. Bu öneriyi kabul eden bir ülke yok. ABD, İngiltere ve Kanada da bunu kabul etmiyor. Türkiye de bunu kabul etmiyor tabii ki. Prensip olarak bu garantörlüğe kimse karşı çıkmıyor. Ama bu garantörlüğün maddeleri net değil. Zelenski'nin NATO'nun 5. madde gibi bir talebine kimse yanaşmıyor.
ÇİN'İN UKRAYNA SAVAŞINA YÖNELİK TUTUMU
Çin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne sık sık vurgu yaptı. Olayların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini de sık sık vurguladı.
Çin seversiniz sevmezsiniz süper güç. Çin'in taraf tutması savaşın seyrini değiştirebilir. Ayrıca Çinli şirketlerin yaptırımları delmeme konusunda temkinli olduğunu gördük.
UKRAYNA SAVAŞI SONRASI DÜNYANIN TÜRKİYE'YE BAKIŞI
Son bir buçuk yılda Türkiye'ye yönelik bakışta olumlu yönde değişimler yaşanmaya başladı. Pandemi döneminde Türkiye'nin sağlık sisteminin sağlam olması, güvenilir bir tedarikçi olması dünyaya Türkiye'nin değerini gösterdi. Tüm dünyada herkes Türkiye'nin Ukrayna savaşına karşı ilkeli ve güvenilir bir aktör olduğunu gördü.
Bazı olumsuz bakışlar da değişti. SİHA'larımız Karabağ'da katildi Ukrayna'da melek oldu.
Avrupa Birliği somut adımlar attı, Gümrük Birliği müzakerelerinin tekrardan başlaması, yüksek istişarelerin başlatılması gibi. Avrupa Birliği'ne üye olma sürecinde bir beklentimiz yok. Bunu kendileri de söylüyorlar.
ABD ile emareler var ama somut adımları görmemiz lazım.
S-400 ve F-35 krizine çözüm gelir mi?
Hemen bir adım beklemesek de gelecekte bu sorunun çözülebileceğiniz düşünüyoruz.
İSRAİL İLE İLİŞKİLER VE DOĞAL GAZ BORU HATTI
Filistin'de Abbas ve Hamas Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin düzelmesini istediklerini dile getirdiler. Bu ilişkilerin normalleştirilmesinin kendilerinin yararına olacağını da ifade ettiler.
İsrail ile boru hattı işi bence olur. Enerji Bakanımız gidecek. İsrail kara sularında ve kıta sahanlığında çok ciddi rezervler var. Bu rezervlerin Avrupa'ya gidebilmesi için en ekonomik güzergah Türkiye'den geçiyor. Diğer türlüsü fizibil değil. Kepçe vurulduktan sonra 4 5 yıl sonra bu proje tamamlanır.
YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER
Atina ile çözülemeyen bazı sorunlar var. Sorunlarımız var diye görüşmemek gibi bir durum söz konusu olmaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Rapor güncellendi: Meteoroloji'den 3 il için sarı ve turuncu kodlu alarm!
Çocukluk hayali 87 yaşında gerçek oldu! Cübbe giyip dava yönetti
Muğla'da zincirleme kaza! İki araç alev aldı: Yaralılar var...
Bedelli askerlik yerleri 2025 sorgulama tarihi: Bedelli askerlik yerleri ne zaman belli olacak, hangi gün?
5 ay evli kaldı, 2 yıldır boşanamıyor