Deprem bölgelerinden son dakika açıklamaları: Can kaybı 2921'e yükseldi, 15 bin 834 yaralı var
Milli Savunma Bakanı Akar, Sağlık Bakanı Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını açıkladı.
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, "2 bin 921 kişi hayatını kaybetmiş durumda. 15 bin 834 yaralımız söz konusu. 65 ülkeden yardım ve destek talebi var.16 bin 400 personelimizle, yabancı personellerle beraber yoğun bir çalışma var. Hem çadır hem barınma ihtiyaçlarını sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. İnşallah hızlı şekilde havanın müsaade ettiği ölçüde arama kurtarma personellerimizi oraya yönlendirmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Fuat Oktay: 2379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız ve yıkılan binalarla alakalı da 4 bin 758. Enkazdan çıkarılanlara baktığımızda da 7 bin 840 vatandaşımız enkazdan çıkarılmış durumda. Arama kurtarmada sahada iller itibarıyla 11 bin 22 arama kurtarma ekibimiz şu anda mevcut. Maraş'ta 2 bin 353, Osmaniye 1549, Gaziantep 1306, Hatay 1625, Malatya 1026, Şanlıurfa 566, Diyarbakır 360, Adıyaman 826, Kilis 101, Adana 438. İllerle çok sıkı şekilde irtibat halindeyiz. Gerek bakanlarımızla, gerekse valilerimizle irtibat halindeyiz. Araçlarla özellikle vinçlerle ilgili bazı sorunlar olduğu söylenildi, onlar için de bazı çalışmalar yaptık. Sahada mevcut olan vinçlere ilave olarak Ankara ve Bursa'dan 6 vinç, Mardin'den 1 vinç, Kayseri'den 11 vinç yola çıkmış durumda. Uçaklarımız da buradaki ayni yardımların ve nakliye çalışmaları devam etmekte. 338 bin depremzede; yurtlar, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki barınma merkezlerine yerleştirildi
AFAD DEPREM VE RİSK AZALTMA GENEL MÜDÜRÜ ORHAN TATAR'DAN AÇIKLAMA
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, deprem bölgelerinde anlık can kaybı ve yaralı sayıları hakkında bilgi verdi. Tatar, "An itibarıyla yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı 2316, yaralı sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı 6 bin 217. Bir kez daha yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Bir taraftan da yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Bakanlarımız bölgede, değişik illerimizden gelen illerdeki bütün kapasitesiyle birlikte bölgeye gelen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Bölgeye sevk edilen personel sayısı 10 bin 176'ya çıktı. Sürekli personel sayısı artıyor. 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri bölgeye sevk edildi. Çok yoğun bir şekilde vatandaşlarımızdan afetzedelere bağış yapma isteği de var. Bu bilgiler de bize geliyor. Bizler toplum olarak bu tür zor günlerde bir araya gelmeyi çok iyi becerebilen dayanışma kültürü olan bir milletiz. AFAD'ın bağış hesapları var bu tür afet dönemlerinde AFAD'ın web sayfasında bulunan farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecekleri hesaplar var. Şu ana kadar 250 milyon TL'si Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan olmak üzere 100 milyon TL'si AFAD'dan olmak üzere 350 milyon TL bölgeye acil yardım ödeneği sevk edilmiş durumda." ifadelerini kullandı.
BAKAN KOCA, CAN KAYBINI EN SON 1651 OLARAK AÇIKLAMIŞTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem bölgesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Türkiye'nin tarihinin en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, "Sabaha karşı Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından çevre bölgelerde de 3 tane 6 ve üzeri olmak üzere toplam 147 artçı deprem meydana geldi. Deprem tüm bölgede hissedilmiş olmak ile beraber Hatay başta olmak üzere 10 ilde ciddi hasar söz konusu. Şu ana kadar tespit edilen bin 651 vatandaşımız hayatını kaybetti. 11 bin 119 yaralımız mevcut. Üzüntümüz çok büyük. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.
Deprem bölgelerindeki hastanelerde de hasar oluştuğunu belirten Bakan Koca, "Hatay Eğitim Araştırma Hastanemizde ciddi hasar var. Ayrıca İskenderun Devlet Hastane’mizin eski binası A blok depremde çöktü. Şu an enkaz altındaki hasta ve çalışanlarımızı kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Bu iki hastanemizdeki ambulanslarla özellikle İskenderun’dan yaralıları Mersin Şehir Hastanesi’ne, Hatay’dakileri yaralıları ise Adana Şehir Hastanemize naklediyoruz. Bölge hastanemizde yaralılar için kapasite oluşturduk. Uçak ve kara ambulanslarımız hasta nakillerine başladı. Hastanelerimizde tüm sağlık çalışanları tüm kadro görev başında. Hava şartları ve depremden etkilenen bölgenin büyüklüğü sebebiyle ekipler sahaya zorlukla ulaşıyor. Helikopterlerimiz hava muhalefeti sebebiyle bugün kalkamadı. Devlet olarak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. AFAD, UMKE 112 acil, Silahlı Kuvvetleri, kolluk kuvvetleri, arama kurtarma ekipleri sahada çalışıyor. Çevre illerden de ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Afetten etkilenen 10 ilimizdeki ekiplere ve ambulanslara ilaveten il dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi, 2 ambulans uçağımız ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personeli hasar gören illerimize ulaştı. Devlet tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için bölgede. Tüm vatandaşlarımızdan dua bekliyoruz. Bu felaketler ancak birlikte dayanışma ile aşılabilir. Ülkede bir seferberlik hali olduğunu biliyoruz. İllerdeki afet koordinasyon merkezleri aracılığıyla koordinasyona katılmak son derece önemli. Hep birlikte yaralarımızı saracağız" diye konuştu.
BAKAN AKAR: 17 UÇAKLA BİR HAVA YARDIM KORİDORU ÇEVİRDİK
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde ciddi bir yıkıma neden depreme ilişkin, “Öncelikli ihtiyacımızın hava yardım koordinasyonu olduğunu gördük. 17 uçakla bir hava yardım koridoru çevirdik. Bazı noktalarda helikopterler kullanılamıyor.” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay'da deprem bölgesinde yaptığı açıklamada, “Öncelikli ihtiyacımızın hava yardım koordinasyonu olduğunu gördük. 17 uçakla bir hava yardım koridoru çevirdik. Bazı noktalarda helikopterler kullanılamıyor. Hava yardım koridorunu kullanmak suretiyle, yardım, AFAD ve sağlık personelini bölgelere ulaştırmak için gayret gösterdik. Hava şartlarındaki olumsuzluk ve bazı havalimanlarındaki hasardan dolayı sıkıntılar olmakla beraber büyük bir gayretle arkadaşlarımız personeli yerlerine ulaştırdılar.” diye konuştu. Bakan Akar, açıklamalarına söyle devam etti:
“Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki 8 adet doğal afet kurtarma timi ve Kıbrıs’taki doğal afet yardım timi de bölgeye intikal etmiş bulunmakta. Burada hava şartları soğuk olduğu için ciddi şekilde ihtiyaç var. Sıcak yemek için kış mutfaklarında hazırlanan yemekler 15 bin vatandaşa ulaştırıldı. Sefer stoklarımızda bulunan malzemelerden 25 seyyar mutfak, banyo ve tuvalet ile imkan sağladık. Çadır ihtiyacı var. Mehmetçik bu konuda diğer konularda olduğu gibi çalışmalarını sürdürüyor. Alanda çadırların kurulmasını sağlıyor.”
Şehir hastanesindeki hasardan dolayı ihtiyacı karşılamak üzere seyyar sahra hastanesi kurulması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Akar, şunları kaydetti:
“Biraz da olsa sıkıntıyı hafifleteceğiz. Bölgedeki yaralıların hasardan dolayı TCG İskenderun gemisini görevlendirdik. Limana yanaşacak. Bütün yaralılarımızı sevk etmek suretiyle Mersin’deki daha donanımlı hastaneye sevk edeceğiz. Şu anda bütün Antakya bölgesinde 900 Mehmetçik vatandaşlarımızla çalışmak suretiyle yardım sağlıyor. Burada onlara verilen görevler neyse yerine getirmenin gayreti içindeler. Milletimizin bağrından çıkan silahlı kuvvetlerimiz, Mehmetçik büyük bir fedakarlıkla vatandaşa yardımcı olmak için elinden gelen gayreti gösteriyor. Bazı yayınların da yapıldığını gördük. Mehmetçiğin gayretini görmeyenlerin gerçeği gördükten sonra özür dilemelerini bekliyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Hep beraber omuz omuza çalışmak suretiyle olabildiğince çok sayıda vatandaşımızı toprak altından kurtaracağız.”
BAKAN DÖNMEZ: AKARYAKIT İLE İLGİLİ SIKINTI YAŞAMIYORUZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesi Hatay'da yaptığı açıklamada, "Yıllardır bu işin içerisindeyim. Teknik bir insanım. Hakikaten böylesini ilk defa gördüm, yaşıyorum. Hemen hemen 10 ilimizde onlarca ilçe ve yerleşim birimini olumsuz etkileyecek büyüklükte depremden bahsediyoruz. Doğal olarak altyapılar sıkıntı olabilir. Şiddet karşısında ciddi hasarlar aldılar. Elektrik ve doğalgaz şebekesinde hasar var. Ekiplerimiz ilk andan itibaren arızalara müdahale etmeye başladılar ama bu kadar yoğun ve çok sayıda olmasından dolayı ekiplerin bütün arızalara yetişmesi mümkün olamayacağı için çevre illerden takviye talebinde bulunduk. Ekipler sahada çalışıyorlar. Bazı kesintiler kontrollü yapılıyor, zira arama kurtarma ekipleri bölgede çalışıyor. Emniyet amaçlı veremiyoruz. Gazla ilgili BOTAŞ ana hattında 6-7 hasar oluştu. Hasarları onarmak üzere ekipler intikal etmekte. Ancak ana ulaşım akslarındaki problemli noktalardan dolayı hasar noktalarına ulaşmakta zorluk yaşıyoruz. Enerji nakil hatlarımız, doğalgaz hatlarımız şehir içinde değil, şehirlerarası noktalarda. Bazen arazi araçlarının bile gidemediği noktalarda olabiliyor. Buralara ulaşmakta zaman zaman zorlanıyoruz. 5-6 tane BOTAŞ hattında oluşan hasardan dolayı başta Maraş olmak üzere Antep, Kilis ve Hatay’da doğalgaz kesintileri yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Akaryakıt ikmali ile ilgili olarak bir sıkıntının bulunmadığının altını çizen Bakan Dönmez, "Aslında gerek rafinerilerimizde, gerek depolarımızda akaryakıtla ilgili sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak aşırı talebe bağlı olarak bazı akaryakıt istasyonları önünde yığılmalar meydana geldi. Bazı ödeme cihazlarıyla ilgili sorunlar intikal etti. Dağıtım şirketleri ve bayilerle görüşerek vatandaşın bu talebinin geciktirmeden mazeret üretmeksizin yerine getirilmesi için talimat verdik. Sorun kısmen çözüldü. Ana akslarda ulaşımda yoğunluktan dolayı akaryakıt tankerleri istasyona ulaşmakta gecikebiliyor" dedi.
"140 BARAJIMIZ VAR 34 TANESİ KRİTİK"
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bakanlık olarak 1 uçak, 6 helikopter, bin 98 araçla, 4 bin 794 çalışanımızla olay yerine intikal etmiş durumdayız. 10 ilimiz başta olmak üzere, tüm Türkiye’ye derin üzüntü yaşatan bu depremle ilgili özveri gösteriyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği illerden Hatay’da incelemelerde bulunarak, ardından açıklama yaptı. Bakan Kirişci, “Deprem 100 yıldaki en büyük depremlerden birisi. Merkez Pazarcık olmasına rağmen sınırı aşan deprem özelliği taşıyor. Komşu ülkede Suriye’de de hasar olduğunu biliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ilk andan itibaren sabah AFAD’daki toplantının ardından 07.30’da uçağımızı kaldırdık. Antakya Havalimanını kullanamadığımız için Adana’ya inip buraya geldik. Yol üzerinde gerçekten büyük bir yoğunluk vardı. Bakan arkadaşlarımızla birlikte alınması gereken aksiyonları alarak bir eylem planı oluşturmaya çalıştık. Bakanlık olarak 1 uçak, 6 helikopter, bin 98 araçla, 4 bin 794 çalışanımızla olay yerine intikal etmiş durumdayız. 10 ilimiz başta olmak üzere, tüm Türkiye’ye derin üzüntü yaşatan bu depremle ilgili özveri gösteriyoruz” dedi.
Barajların durumuyla ilgili bilgi veren Bakan Kirişci, “140 barajımız var. 34 tanesi kritik önemi haiz barajlar olduğu için ayrı bir dikkat kesildik. Sorun oluşturmaması için gerekli incelemeler yapıldı. Aynı zamanda insanları kurtarmakla ilgili değil, yaralı hayvanları kurtarmak için ET Süt Kurumu tarafından alımların yapılması kesimlerin yapılması için bin adet hayvan çadırlarını bölgeye dağıttık” diye konuştu.
“Kul olarak bizlere düşen bu yaraları sarmak acıları hafifletmek” ifadelerini kullanan Bakan Kirişci, “Toprak altında kurtarılmayı bekleyen kardeşlerimiz var. İşinin ehli olan bu konularda engin tecrübesi olan arkadaşlarımız üzerine düşeni yapacaklar. Bu deprem ülkemiz için son olmuş olsun. Aziz milletimize taziyelerimizi sunuyorum, ölen kardeşlerime rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.
ÜCRETSİZ EKMEK UYGULAMASI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, afet bölgelerinde vatandaşların fırınlardan ekmeklerini ücretsiz şekilde alabileceklerini ifade etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!
Biberona tiner, çorbaya çamaşır suyu! İNSAN BEBEĞİNE NASIL KIYAR? | En Son Haberler...