Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 3 yaşında
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Haziran 2018'de seçilmesinin ardından 9 Temmuz'da yemin etmesiyle resmen hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kararnameleri de 10 Temmuz 2018'de yayımlandı ve sistem resmen yürürlüğe girdi. 3 yılın en yoğun gündem başlıkları ise koronavirüs ile mücadele, Libya ve Suriye'deki gelişmeler ile terörle mücadele oldu. 3 yılda yeni sistemde neler yaşandı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran 2018’de seçilmesinin ardından 9 Temmuz’da yemin etmesiyle resmen hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üçüncü yılını geride bıraktı.
Bugüne kadar 79 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınladı. Devlet bürokrasisi ile ilgili önemli kararların yanı sıra sayısı 5000’e yaklaşan Cumhurbaşkanlığı kararları ile birçok düzenleme, üst düzey kamu görevlisi, bakan yardımcısı, genel müdür, rektör atamaları da yapıldı.
Yeni sistemin üçüncü yılına damgayı ise koronavirüs ve dış politika gelişmeleri vurdu.
Erdoğan yeni sistemin 3 yılı boyunca bir çok ülkeye ziyarette bulundu. BM Genel Kurulu katılmıştı. 2 yıllık süreçte Erdoğan, BM Genel Kurulu, 10. BRICS Zirvesi, G-20, Türk Konseyi Zirvesi, 3. Afrika Ülkeleri Dini Liderler Zirvesi, Küresel Mülteci Forumu, Libya Gündemi Berlin Zirvesi, AB Mülteci Zirvesi, Antalya Diplomasi Forumu gibi birçok zirveye de katıldı.
Üçüncü yılda Erdoğan'ın en çok temas kurduğu ülke liderlerinin başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geldi.Bu görüşmelerin ana gündemi Suriye ve Libya idi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk 2 yılında Amerikan Eski Başkanı Donald Trump ile temasları da oldukça yoğundu. Erdoğan geçtiğimiz yıl ABD Başkanı seçilen Joe Biden ile de Brüksel'de buluştu. İki liderin gündeminde de FETÖ ile mücadeleden, Suriye'deki ve Libya'daki gelişmelere, Doğu Akdeniz'de yaşananlardan terörle mücadeleye bir dizi konu vardı.
Türkiye, Libya hamlesine Kasım 2019'da başladı. Libya'da deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve Libya ile Askeri ve Güvenlik İşbirliği Anlaşması ile Libya ile yeni bir dönem başladı. Başta Fransa ve Almanya ile yaşanan gerginliklere karşın Türkiye bu anlaşmadan geri adım atmadı.
Yeni sistemin 3 yılının 1,5 yılına ise damga vuran gelişme koronavirüs ile mücadele oldu. Sağlık yatırımları bu süreçte hız kazandı..
Hızla yapılan salgınla mücadele hastaneleri ve şehir hastaneleri açıldı..
Erdoğan'ın dış gündem kadar siyasi gündemi de yoğundu. MHP Lideri Devlet Bahçeli ile zaman zaman biraraya gelen Erdoğan terörden dış politikaya, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değerlendirmelerine kadar bir çok başlığı bu görüşmelerde ele aldı. AK Parti bu dönemde kapsamlı bir de anayasa çalışmasının sonuna geldi. MHP ile hem Anayasa hem de siyasi partiler kanunu başta olmak üzere temel kanunlarda da çalışmalar sürüyor..
3 yıllık süreçte tarihi adımlar da atıldı. Erdoğan, Danıştay kararı ardından yayımladığı bir karar ile Ayasofya 86 yıl sonra ibadete açıldı. Erdoğan'ın çılgın proje olarak kamuoyuna duyurduğu Kanal İstanbul'da ilk kazma da bu yılın haziran ayında vuruldu. Bir dönem siyasetin önemli polemiklerinden olan Taksim Camii de yine geçtiğimiz aylarda açıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da 110 Milyon Euroluk Vurgun!
Türkiye’de Geçen Yıl 937 Bin Bebek Doğdu: En Popüler Bebek İsimleri Belli Oldu | Son Dakika
Türkiye Uzayda Tarih Yazıyor: Yerli Uydu ve Fırlatma Aracıyla Geleceğe Adım
Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor
43 ilin geçiş noktasında 'yarıyıl' yoğunluğu: Akın akın gittiler!