Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu
Bakanlar Kurulu karar verdi, Cumhurbaşkanı onayladı. Artık çözüm sürecinin resmi bir mekanizması var. Başbakan yardımcıları, bakanlar ve ilgili müsteşarlardan oluşacak çözüm süreci kurulu, komisyonların çalışmalarını değerlendirerek süreç için atılacak adımlara karar verecek. Komisyonlar ise izleme, diyalog, silahsızlandırma, eve dönüşler gibi 11 özel alanda çalışma yürütecek. Çalışmalara, sivil uzmanlar, STK ve yerel yönetim temsilcileri katılabilecek.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıkladığı Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve çözüm süreci kurulu oluşturuldu.
Kurulun amacı, sürecin daha iyi yürütülebilmesi ve bunun için koordinasyonun sağlanması olarak özetlendi.
Kurul, Başbakan ya da görevlendireceği bir Başbakan Yardımcısı başkanlığında, diğer Başbakan Yardımcıları, Adalet , İçişleri, Milli Savunma Bakanları ile MİT, Kamu Güvenliği ve Başbakanlık Müsteşarlarından oluşacak.
Çözüm süreci kurulu, kararlarını komisyonların çalışmalarını inceleyerek yürütecek.
Arınç, "Yapılanmada iki ayaklı bir şema öngörüyoruz çözüm süreci kurulu ve kurumlararası izleme ve koordinasyon komisyonları oluşturulacak" demişti.
Kurulun altında yer alacak o komisyonlar çalışma grupları oluşturacak, süreçte atılacak adımlar için taslak uygulama planları oluşturup kurula sunacak.
Komisyonlar, uzun zamandır tarafların dile getirdiği, izleme, diyalog, silahsızlandırma, eve dönüşler gibi 11 özel çalışma alanına sahip olacak.
Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, kültürel programlar ve ekonomik tedbirler ile toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları.
Demirtaş: "Başbakan'la olumlu bir görüşme yaptık"
Güvenlik ve silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar, psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları, kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları.
Tüm bu kapsamlı çalışmaları yürütecek komisyonlara ilgili kurumun müsteşar yardımcısı başkanlık edecek. Ama çalışmalarda sadece devlet görevlileri yer almayacak.
CNN TÜRK'te Çözüm Süreci ve terörist gerilimi
Komisyonlar sivil toplum, özel sektör ya da yerel yönetim temsilcileri ile konuyla ilgili uzmanların katılımıyla çalışma grupları oluşturabilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı