Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu
Bakanlar Kurulu karar verdi, Cumhurbaşkanı onayladı. Artık çözüm sürecinin resmi bir mekanizması var. Başbakan yardımcıları, bakanlar ve ilgili müsteşarlardan oluşacak çözüm süreci kurulu, komisyonların çalışmalarını değerlendirerek süreç için atılacak adımlara karar verecek. Komisyonlar ise izleme, diyalog, silahsızlandırma, eve dönüşler gibi 11 özel alanda çalışma yürütecek. Çalışmalara, sivil uzmanlar, STK ve yerel yönetim temsilcileri katılabilecek.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıkladığı Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve çözüm süreci kurulu oluşturuldu.
Kurulun amacı, sürecin daha iyi yürütülebilmesi ve bunun için koordinasyonun sağlanması olarak özetlendi.
Kurul, Başbakan ya da görevlendireceği bir Başbakan Yardımcısı başkanlığında, diğer Başbakan Yardımcıları, Adalet , İçişleri, Milli Savunma Bakanları ile MİT, Kamu Güvenliği ve Başbakanlık Müsteşarlarından oluşacak.
Çözüm süreci kurulu, kararlarını komisyonların çalışmalarını inceleyerek yürütecek.
Arınç, "Yapılanmada iki ayaklı bir şema öngörüyoruz çözüm süreci kurulu ve kurumlararası izleme ve koordinasyon komisyonları oluşturulacak" demişti.
Kurulun altında yer alacak o komisyonlar çalışma grupları oluşturacak, süreçte atılacak adımlar için taslak uygulama planları oluşturup kurula sunacak.
Komisyonlar, uzun zamandır tarafların dile getirdiği, izleme, diyalog, silahsızlandırma, eve dönüşler gibi 11 özel çalışma alanına sahip olacak.
Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, kültürel programlar ve ekonomik tedbirler ile toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları.
Demirtaş: "Başbakan'la olumlu bir görüşme yaptık"
Güvenlik ve silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar, psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları, kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları.
Tüm bu kapsamlı çalışmaları yürütecek komisyonlara ilgili kurumun müsteşar yardımcısı başkanlık edecek. Ama çalışmalarda sadece devlet görevlileri yer almayacak.
CNN TÜRK'te Çözüm Süreci ve terörist gerilimi
Komisyonlar sivil toplum, özel sektör ya da yerel yönetim temsilcileri ile konuyla ilgili uzmanların katılımıyla çalışma grupları oluşturabilecek.
SON DAKİKA
-
17. 53
TOGG KAMPANYASI 2025: TOGG Kredi Kampanyası Nedir? İlk Arabam Yerli Otomobil Aile Destek Programı'ndan Kimler Faydalanabilir?
-
17. 53
MATTIA AHMET MINGUZZI KİMDİR? Mattia Ahmet Minguzzi'yi kim öldürdü, neden? Mattia Ahmet Minguzzi olayı nedir? Dava ertelendi
-
17. 53
ŞENER ÜŞÜMEZSOY KİMDİR? Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Kaç Yaşında, Nereli, Evli Mi? İstanbul Depremi Açıklamaları Dikkat Çekti!
-
17. 52
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? Kuzey Anadolu Fay Hattı Nereden Geçiyor? MTA Diri Fay Hattı Haritası!
-
17. 52
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
-
17. 36
İstanbul depremi sonrası fahiş fiyat artışına sıkı takip! Hangi bölgeler talep gördü?
EN ÇOK OKUNANLAR
6.2'lik depremi sonrası çarpıcı sözler: Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz
EN GÜZEL RESİMLİ CUMA MESAJLARI: Güzel Dualı, Türk Bayraklı, Resimli, Yazılı, Ayetli 25 Nisan Cuma Mesajları!
KÜTAHYA FAY HATTI HARİTASI AFAD: Kütahya fay hatları nereden geçiyor, hangi ilçelerden? Kütahya'da deprem riski var mı?
SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ: "İstanbul'daki Depremi ABD Savaş Gemisi HAARP İle Tetikledi" Yine Aynı Komplo Teorisi...
İstanbullular deprem endişesiyle bir geceyi daha dışarıda geçirdi