Bölgede yağış ve sel riski sürüyor mu? Bünyamin Sürmeli değerlendirdi
Ege Bölgesi'nde meydana gelen sağanak yağışlar su taşkınları ve sellere neden oldu. Peki bu yağışlar ne kadar süre devam edecek? Bundan sonra gelecek yağışlar sel riski taşıyor mu? Su taşkınları ve sellerin getirdiği tehlikeler neler? Tüm detayları CNN TÜRK Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli aktardı.
Şubat ayı bizim 12 ay içerisindeki en yağışlı 3 ayımız dan bir tanesi. Dolayısıyla bir aylık yağışın toplamının, yaklaşık 8 saat içerisinde yere iniyor olması böyle bir tabloyu oluşturuyor. Ama tabii ki biz hep şunun altını çiziyoruz. Yani "Sel" dediğimiz hadise zeminle alakalı bir durum zeminin durumu yağışın miktarı önemli.
ORTALAMANIN NE KADAR ÜZERİNDE YAĞIŞ GELDİ?
Öyle yağışlar geliyor ki, nasıl altyapınız olursa olsun kaldıramaz halde oluyor. Ama kimi yağışlar geliyor ki alt yapınızın durumuna bağlı olarak durum değişiyor. Dolayısıyla bunu biraz o şekilde değerlendirmek lazım.
Yağışın miktarına, altyapısına geniş çerçevede bakmak gerekiyor. Aslında yağışı miktarı, su baskınları sel yapabilecek çapta mı? Evet, zaten verilen rakamlarda bunu gösteriyor. Çok ciddi oranlarda yağış, çok kısa bir zaman aralığında yere düştü. Bu yağış bugün de devam ediyor. Biraz enerjisini yitirerek devam ediyor. Burada risk şu, birincisi bu tür hadiseler yaşandığında düşmelere, sele kapılmalara neden oluyor. Bunun dışındaki risk ise hastalıklar. Yani sonrasında temizlik esnasında çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sel suyu, pis bir su. Her türlü kiri, mikrobu, kanalizasyonu, kimyasalı olsun her şeyini birleştirir gelir. Dolayısıyla temizlik işlemlerinde özenli davranmak gerekiyor. Sadece o gördüğümüz yollarda oluk oluk akan su değil, bir çok yeri su bastı. Yani en küçük yerlerde bile dolayısıyla temizlik işlemlerine dikkat edilmesi gerekiyor.
ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GELECEK YAĞIŞLAR SEL RİSKİ TAŞIYOR
İkincisi Şubat ayı ortalama da yağış bakımından kıyı Ege boyunca, yani Marmara'nın batısı ve kıyı boyunca ortalamanın üzerinde. Şubat ayı en yağışlı 3 ayımız dan 1 tanesi diyoruz. Onun normalinin üzerinde yağış gelecek. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde gelecek yağışlar potansiyel sel riski taşıyor olacak.
Şubat ayı içerisinde ortadoğu bölgeler de ise, aksine kurak yani 1 yere yağış geliyor, sel yapıyor. Öbür tarafa hiç düşmüyor. Karadeniz'in orta ve doğusu İç Anadolu'nun doğusu ve Doğu Anadolu şubat ayında ortalamanın çok altında yağış görünüyor. Batı bölgeler ise ortalamanın üzerinde.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı
SON DAKİKA! İzmir'de polislere kurşun yağdırıp 3 memuru yaralamıştı: İlk ifadesi ortaya çıktı!