hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM Habitat İcra Direktörü CNN TÜRK'te: Türkiye'nin uygulamaları dünya ile paylaşılmalı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Birleşmiş Milletler İnsani Yerleşimleri Programı İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Türkiye'ye ziyaret düzenledi. First Lady Emine Erdoğan ve Türkiye öncülüğünde başlatılan sıfır atık programı için görüşmeler gerçekleştiren Şerif, CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Emirhan Kaya'nın sorularını yanıtladı. Kameraman Yasin Kamaloğlu da görüntüledi. İşte o özel röportaj...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Öncelikle bu röportajı bizimle yaptığınız için çok teşekkür ederim. Hoş geldiniz, Türkiye'ye ziyaretinizde gerçekleştirmek istediğiniz şeyler nelerdi? Ziyaretiniz nasıl ilerliyor?

    - Öncelikle CNN TÜRK ve Kaya'ya beni konuk ettikleri için çok teşekkür ediyorum. İsmim Maimunah, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Habitat İcra Direktörüyüm. Türkiye'de olma şansına sahip olduğum için çok mutluyum. Türkiye çalışmalarımızda güçlü bir ortak. İlk defa 1996 yılında Habitat 2 toplantısında bu iş birliği ortaya çıktı. O toplantının gündemi sürdürülebilir şehirleşmeydi. Şimdi de sıfır atık programı için buradayım. Sayın First Lady Emine Erdoğan ile görüştük ve moderasyonunu üstlendiğim ilk oryantasyon toplantımızı gerçekleştirdik. Sıfır atık danışma kurulunun tüm üyelerinin birbirini tanıması için güzel bir fırsat oldu. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Tarım ve Orman Bakanı'yla görüşme imkanı buldum. Ve aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile de görüştüm.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM Habitat İcra Direktörü CNN TÜRKte: Türkiyenin uygulamaları dünya ile paylaşılmalı

    - BM Habitat, Türkiye ve First Lady Emine Erdoğan'ın öncülüğünü yaptığı Uluslararası Sıfır Atık Günü'nü yoğun bir şekilde öne çıkardı. First Lady Emine Erdoğan'ın bu girişim için yaptığı çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

    - First Lady Emine Erdoğan sürdürülebilir şehirleşme için bir rol model. Aynı Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'da düzenlenen Habitat 2 toplantısında olduğu gibi. First Lady ile ilk kez 2019 yılında üst düzey yuvarlak masa toplantısında tanıştım. İlk tanışmamız o gündü. Ben de bir şehir planlamacı ve belediye başkanıyım. Bu yüzden sıfır atık ve atık yönetimi konusunda tutkuluyum. Bu yüzden çok hızlı anlaştık. Onun liderliği sadece Türkiye özelinde değil, aynı zamanda küresel seviyeye de yayıldı. Bu yüzden geçtiğimiz yıl genel kurulda çalışmalarını öne çıkarma kararı alındı ve bahsettiğimiz danışma kurulu kurulup 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü ilan edildi. Kendisi de bu danışma kuruluna başkanlık yapıyor. BM Habitat olarak birlikte bu danışma kurulunda çalışıyoruz. Bence kendisinin Türkiye'de yaptığı şeyler diğer üye ülkelerle ve şehirlerle de paylaşılmalı. Bu yüzden şehirlerde birlikte çalışıyoruz ve yakın gelecekte sıfır atığı benimsemiş şehir sayısının 1000 olmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM Habitat İcra Direktörü CNN TÜRKte: Türkiyenin uygulamaları dünya ile paylaşılmalı

    - Kurulun ilk yüz yüze toplantısı 31 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde Üsküdar'da olacak. Tekrar yüz yüze toplantılara döndüğünüz için nasıl hissediyorsunuz?

    - Moderasyonunu yaptığım ve Sayın First Lady Emine Erdoğan'ın da başkanlığını yaptığı çevrimiçi ilk oryantasyon toplantısında bile tüm üyelerin heyecanını hissettim. Herkes çalışmalarını anlattı. Özel sektör, hükümetler, yerel hükümetler, STK'lar gibi birçok farklı gruptan temsilci vardı. Bu çevrimiçi toplantıdaydı. Ancak 31 Ekim'de Üsküdar İstanbul'da düzenlenecek Dünya Şehirler Günü'yle birlikte 1 Kasım'da da danışma kurulunun ilk yüz yüze toplantısı gerçekleşecek. Bu toplantıyı ve planlarımızı konuşmayı dört gözle bekliyorum. Aynı zamanda sıfır atık programıyla gerçekleştirebileceğimiz başka hangi başarımlar var onları da konuşmak istiyorum. Tabii, bu toplantı da Sayın First Lady Emine Erdoğan tarafından yönetilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Türkiye'nin sıfır atık yaklaşımı diğer ülkelere nasıl örnek olabilir?

    - Türkiye'nin sıfır atık programıyla bildiğim şey bütüncül bir yaklaşıma sahip olması. Toplumu, okula giden çocukları, ebeveynleri ki çok önemli, iş dünyasını ve hükümet seviyesine kadar herkesi içine alıyor. Bu yüzden First Lady ve hükümet tarafından öne çıkarılan şey Dünya Şehirler Günü'nde paylaşılmalı ve benimsenmeli. Aynı zamanda belki diğer şehirlerin de yaptıkları Türkiye ve diğer ülkelerle paylaşılmalı ve benimsenmeli. Bunun dünya şehirler gününün ve 1 Kasım'daki toplantının önemli bir sonucu olacağına inanıyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM Habitat İcra Direktörü CNN TÜRKte: Türkiyenin uygulamaları dünya ile paylaşılmalı

    - BM Habitat'ta yaptığınız işlerden biraz bahsedebilir misiniz?

    - Atıktan bahsedersek Dendera, Nairobi isimli bir yerde bir programımız vardı. Oraya ilk gittiğimizde her yerde açığa atık boşaltma yapılıyordu. Metan gazını koklayabiliyordunuz. Toplumla birlikte çalıştık, yeşil toplum örgütleriyle ve bu açık çöplükleri bir parka dönüştürdük. Bu alanları sadece parka değil, aynı zamanda tarım yapılabilen yerlere de dönüştürdük. Artık orası çevredeki halk için bir aşevine dönüştü. Bunu görmek çok tatmin ediciydi. Çocukları önceden açık bir çöplük olan yerde oyun oynadığını görmek çok mutlu edici. Başka bir anım da Irak'ta. Savaştan sonra mayınlar vardı. Mayınları topladık güvenli hale getirdik ve yine parka dönüştürdük. Çocuklar çok mutluydu. Bana 'Anne çok teşekkür ediyorum, bize bu alanı sağladığın için' diyorlardı. Başka bir anım da Lübnan'da oraya gittiğimde Trablus'ta bir proje düzenliyorduk. Yine açık bir çöplüğü futbol sahasına çevirdik. Oraya hakemlik yapmaya gittim ve açılışını topa vurarak yaptım. Oradaki çocuklar da geldiler bana sarıldılar. 'Anne bize bu sahayı verdiğin için çok teşekkürler' dediler. Bunları görmek çok mutlu edici. Küçük çocukların gençliğin yüzünde gülücük görmek çok mutlu edici ve beni tatmin eden şey. Bunun gibi birçok örneğim var. Örneğin Afganistan'a gittiğimde orda da şehri daha temiz hale getirmeye çalışıyorduk. Kısaca açık çöplükleri orada da bir parka dönüştürdük çocuklar oynayabilsin diye. Özellikle salgın zamanı çok önemliydi. İnsanların gidecek bir yeri yoktu. Parka gidip oyun oynayabildiler. Bunlar çok mutlu eden birkaç anımdı beni.

    BM Habitat İcra Direktörü CNN TÜRKte: Türkiyenin uygulamaları dünya ile paylaşılmalı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow