Başıboş köpekler için çözüm ne?
Geçtiğimiz gün Van’da köpek saldırısına uğrayan 10 yaşındaki çocuk hayatını kaybetmişti. Çocuğa saldıran köpeğin, sahibi tarafından sokağa terk edildiği belirlendi. Peki hangi önlemler sokakları daha güvenli hale getirir? CNN TÜRK ekibinden Buse Deviren, Veteriner Hekim Yunus Özarslan ve Güvenli Sokak Derneği İstanbul Temsilcisi Dr. Ercan Özçelik’e sordu.
Barınaktan sahiplenen bir köpeğin sokağa terk edilmesi, 10 yaşındaki Emir Mete'yi hayattan kopardı.
Sokaklarda başıboş dolaşan köpeklerin nasıl tehlike saçtıkları hakkında açıklamalarda bulunan Güvenli Sokak Derneği İstanbul Temsilcisi Dr. Ercan Özçelik, “Köpekler, doğaları gereği her şeyden etkilenen, dolayısıyla tavırları her zaman bilinmesi mümkün olmayan varlıklar. Neden etkileneceği, neye agresyon göstereceği önceden belli olamaz. Dolayısıyla dolaştırılırken mutlaka tasmayla olması, serbest bırakılacaksa bahçe gibi bir alanda tutulması gerektiğine inanıyoruz” uyarısında bulunuyor ve ekliyor: “Top oynayan çocuk bizim için masumdur ama onlar için tehdit olabilir. Çünkü beslendiği alanda onun huzurunu bozuyor olabilir. Top peşinde onun için bir av gibi görülebilir. Koşma, kovalama dürtülerini ortaya çıkarmış olabilir.”
Ayrıca barınaklardan alınarak sahiplenilen köpeklerin sonrasında dışarı bırakılması da ayrı bir sorun teşkil ediyor. Peki kimler barınaktan hayvan sahiplenebilir?
Bu soruya da Veteriner Hekim Yunus Özarslan, “18 yaşından büyük olması gerekiyor. Şayet 18 yaşından büyükse ebeveynlerin onayını da biz ayrıca istiyoruz. Ve mutlaka bir gelirinin de olmasını istiyoruz. Ömür tüketmek sonuçta bir maliyet gerektiriyor” sözleriyle şartları sıralarken, “Yapabileceğim başka bir şey yok dediğinde de sokağa düşmesin, en azından bundan kaynaklı hayvan zarar görmesin, hayvandan dolayı insan zarar görmesin diye himayemiz altına alıyoruz” açıklaması ile çağrıda bulundu.
Çözüm önerisi olarak ise Dr. Özçelik, “Çözüm önerimiz,
şu anda var olan barınakların daha da genişletilerek, sokak hayvanlarının fizyolojik ihtiyaçlarını daha da giderebilecekleri geniş alanlara çevrilmesi” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÖGG SONUÇLARI SORGULAMA TARİHİ: ÖGG sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
İstanbul’da büyük deprem senaryosu: 34 bin bina hasar görecek
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Dikkat çeken çalışma: Harita yayımlandı! İstanbul ve Marmara kıyılarındaki tsunami risk alanları belirlendi
6.2'lik depremi sonrası çarpıcı sözler: Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz