hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Uraloğlu CNN TÜRK'te: 'Türksat 6A' 9 Temmuz’da uzayda

    CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan Akıl Çemberi programının konuğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ydu. Bakan Uraloğlu Türksat 6A'dan kalkınma projesine, devam eden demiryolu ağlarından süper hızlı tren projesine kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları şöyle:

    Uzayda yörüngeler var. Orada ancak sizin hakkını aldığınız yörüngelere uydu fırlatabiliyorsunuz. Yani orada bir ön almanız gerekiyor. Bazen ihtiyacınız yoksa bile, o hakkınızı almanız gerekiyor. Bizim şu an 5 tane haberleşme uydumuz var sivil ve askeri olarak. Biz 5 tane haberleşme uydusu ile dünyanın 3,5 milyar nüfusunu kapsıyoruz.

    "FIRLATMA SPACEX ÜZERİNDEN OLACAK"

    Uydu üreticiliği yapan 11. ülkeyiz. Bundan sonra uydu pazarlamacılığını da yapmış olacağız. Uzayda bir 15 ay da görev yapacak uydumuz olmuş olacak. Bu senenin sonunda göreve başlamış olacak. Fırlatma SpaceX tesislerinden olacak. Uydumuz zaten gitti son rütuşları yapılıyor. Bizim için özellikle askeri haberleşme daha kıymetli. Bunu riske atacak hiçbir sürecin içinde olmamamız gerekiyor. Uzaydaki sürekliliğimizi devam ettirmiş olacağız. Ukrayna'daki savaşta bu alçak yörünge uyduları kullanıldı örneğin. Burası bizim hava operasyonlarımızda bu işimize yarayacak. Tabi henüz tek başına yeterli değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Uraloğlu CNN TÜRKte: Türksat 6A 9 Temmuz’da uzayda

    YERLİLİK YÜZDE 80

    10 sene 20 sene önce 'İHA yapacağız' tartışmalarından bugün bırakın güvenliği, orman yangınlarında 14 tane SİHA kullanılıyor. Hayatımızın o kadar içine girdi ki. Onu yapan ülke bugün geldi 6A'yı yaptı. Türksat, Tübitak, Tusaş ve Aselsan'ımız var. Onların gece gündüz özveriyle, 'Biz yapabiliriz' yaklaşımıyla yaptığı iştir bu. İnşallah bunun pazarlamasını da yapacağız ve satacağız. Yerlilik yüzde 80 üzerinde. Genel üretimi bizde, yüzde 10-15 civarında dış girdi var. Bu da başlangıç için çok normal.

    Bu tesislerde bu ortam sağlanarak uydunun çalışabilirliğini test ettik. Bizim uzayda da bir vatanımız var artık çok şükür. Tahsis edilmiş Uluslararası Uzay Ajansı tarafından. Siz onu satın alıyor ve sahipleniyorsunuz. Biz şu andaki yörüngelerle sonucunu istediğimiz amacı tesis edebiliyoruz. Bizden önce fırlatılacak bir uydu var. Ondan sonra yerleştirilecek ve fırlatılacak. Hava şartlarına göre karar verilecek bir süreç. Niyetim orada olmak. 9 Temmuz'da 00.20'de fırlatılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "GÜNDEMDE YENİ ZAM YOK"

    2022 Ocak ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, geçiş ücretlerine bu yılın başına kadar zam yapmadık. 2 yıl hiçbir iyileştirme yapmadık. Garanti ödemelerindeki açık ve bakım onarımları karşılayamaz olması sebebiyle yüzde 129 zam yapmamız gerekiyordu yapmadık. Geçen ay bir düzenleme yaptık. Şu an önümüzde fiyatları güncelleyelim diye bir program yok. Düzenleme sonrası geçen araç sayısında değişiklik olmadı.

    KALKINMA YOLU

    Orta Koridor bizim olduğumuz koridor en güvenlisi. 35 günde Çin'den çıkan mal, Londra'ya gidebiliyor. Gazze'deki vahşetten dolayı maalesef Yemen'deki problemlerden dolayı İsrail ve bazı ülkelerin kullanımı noktasında risk oluştu. Ulaşma süresi 45 güne ulaştı. Kalkınma Yolu Koridoru'nu bugün bitirmiş olsaydık çok güzel bir sonuç olacaktı. 45 günde dolaşan trafik 25 günde ulaşacaktı. Önümüzdeki yıl ilk fazı bitecek. Buraya kadar gelecek yükler Fav limanından karaya çıkacak ve 1200 km güzergahıyla ülkemize girecek. Yeni bir sınır kapısı kararı var. Irak'ın iç dengeleri, siz netleştirin kararınız bizim kararınızdır diyoruz. Onlar da karar verdiler. Ovaköy'den 2 sınır kapısı açılma kararı var. Türkiye'den geçen uzunluk 1900 km. Marmaray ile beraber Orta Koridor'un bağlantısını sağlamış olduk. Günde 300 küsür sefer yaptığımız Marmaray günün 5 saatinde yolcu taşıma dışında kullanılabiliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden alternatif güzergahımızı sağlamış olacağız. Projesi bitti, bu yıl içinde ihalesini yapacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yatırım 15 milyar dolar seviyesinde. İlk yatırım bu kadarını gerektirmiyor. Irak'ın içinde geçmişte olan hattın rehabilitesi devam ediyor. İlk etapta Fav limanından alıp karayoluyla yükleri alalım diye konuştuk. Finansman noktasında çok katkımız olmaz belki ama diğerlerinde çok tecrübeliyiz. Irak tarafıyla net şekilde mutabık kaldık. İran katılmak istiyor, Suudi Arabistan düşünüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HAYDARPAŞA GARI

    İstanbul'un tarihine ışık tutmaya başladık. 12 bin adet sikke bulundu orada. Tarihi misyonunu çok düşük oranlara geldi. Marmarayla beraber garın görevini önemli anlamda tamamladığını söyleyebilirim. Bağlantıları sağlıyoruz. Yolcu aktarımında kullanmayacağız. Belli bölümleri biz, belli bölümleri Turizm bakanlığına aktardık. Bu sene sonunda bitirip Turizm bakanlığına devredeceğiz. Gar lokantasını da muhtemelen açacağız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow