hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayılar insan için tehdit mi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Geçtiğimiz günlerde hayvanseverleri kızdıran, "İnsan yiyen ayılar geliyor, o ayılar avlanmalı" iddiası tepki çekmişti. O iddialara yanıt gecikmedi. Konunun uzmanına göre iddia bilimsel değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İnsan yiyen bozayı haberleri ile ilgili yapılan haberler aslında gerçeği yansıtmamaktadır." Açıklama Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban'dan geldi. "İddialar bilimsel değil" dedi.

    Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Şağdan Başkaya geçtiğimiz günlerde "İnsan yiyen ayı soyu geliyor" demiş ve "Artan ayı popülasyonu avlanmalı" önerisi büyük tepki çekmişti. Özellikle Karadeniz'de yaşayanları rahatlatacak bir açıklama yapıldı.

    "2013'ten beri sarıkamış ormanlarında uyguladığımız bozayı izleme ve takip projesinde elde ettiğimiz veriler aslında bunun tam tersi olduğunu gösteriyor."

    Bozayılar Sarıkamış ormanlarında yeterli besini bulamayınca, Karadeniz'e yöneldi ama burada da istediklerini alamadılar. Ayıların bu tepkisinin sebebini Yeşil Doğa Programı Sunucusu Güven İslamoğlu, "Ayılar yesin diye yaban mersini, dağ çileği ve dağ meyveleri dikildi ormana. Fakat insanlar kovayla topluyolar ve oraya onun için gidiyorlar. Ayılarda onu yemeye geliyor zaten oraya. Siz o irtifalara çıktığınız zaman ayının yaşam alanına giriyorsunuz." sözleriyle açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmacılara göre bozayılar değil insanlar sınırları ihlal ediyor. Hayvanlara ne beslenecek ne de yaşayacak alan kalmıyor. Yapılması gereken ise bozayıların beslenme, çiftleşme ve avlanma dönemlerini bilerek hareket etmek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow