Atatürk’ün son öğrencisi anlattı
Atatürk’ün son öğrencisi Muazzez İlmiye Çığ, ulu önderi 10 Kasım'da Milliyet Gazetesi'ne anlattı. Dünyanın önde gelen sümerologlarından olan 108 yaşındaki Çığ, Kurtuluş Savaşı’ndan Atatürk'ün vefatına kadar yaşadıklarından bahsetti.
Atatürk'ün eğitim seferberliğinin ilk neferlerinden biri oldu. Sümeroloji alanında dünyaca tanınan bilimsel çalışmalara imza attı. O araştırmalarıyla sadece Türkiye değil, dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran, Atatürk'ün son öğrencisi 108 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ. Çığ, Atatürk'ün kurduğu Ankara Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi'nin ilk öğrencilerinden biri. Sümeroloji ile 1936 yılında tanıştı ardından da akademisyen oldu. Araştırmalar ve çalışmalar sonucunda Sümer Edebiyatı’na yeni konular kazandırarak eksik bilgileri topladı.
"Türklerle ilgili kendimiz bir şey bilmiyorduk. Atatürk, Türklere Türklüğünü göstermek, Türklüklerini öğretmen istedi. Binlerce tableti yani Sümer, Akad, Hitit tabletlerini elden geçirdik, okuduk, numaraladık, en büyük akademik çalışmaları müzede yaptık" diyerek akademik çalışmalarından bahseden Çığ, 10 Kasım 1938'de yaşadığı üzüntünün de bir an olsun aklından çıkmadığını şu sözleriyle belirtiyor: "Bir an saat dokuzu beş geçe öldüğü haberi verilince, bütün arkadaşlar, kız, erkek herkes ağlıyor birbirine sarılıyor. Onu hiç unutmam, hala ağlamak istiyorum. İnsanlığa saygı duyan insandı, çok erken öldü. Benim yaşımın yarısı ona verilseydi keşke."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fırtına ile yeniden görüldü! Sahil kızıla boyandı
Begüm hemşirenin kahreden ölümü: Rahatsızlanınca 112'yi arayıp evin kapısını açık bırakmış!
İstanbul'un göbeğinde tehlike saçan duvar!
Reşit olmayan kızla otele girerken yakalandı: Yakınları polise saldırdı!
Kendisini bekleten taksiciye kızdı; lastikleri patlattı