hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asma kata yasak geliyor

    İstanbul’da olası Marmara depremine karşı yeni imar planı hazırlanıyor. Peki İBB Meclisi’ne sunulan o planın detayları neler? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen’e sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Asma kat ilave edilerek tam kat hizasında yatay bağlanma ile binaların yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalınıyordu.”

    Artık o tehlike ortadan kalkacak. Yapılara "asma kat" yapılmayacak.

    Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen asma katı, “Katın tamamı değil de belli bir bölümünün alt kattan bir merdivenle bir üst kata ulaşan, tam kat niteliğinde olmayan bir kat” olarak niteliyor.

    Asma kata yasak geliyor

    2 büyük deprem Türkiye'yi korkuttu. Birçok kişinin aklına ise olası Marmara depremini getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de megakenti daha dayanıklı hale getirmek için birtakım hazırlıklara başladı. İBB Meclisi’ne bir düzenlemeye sunuldu. O düzenlemeye göre yeni inşa edilecek yapılarda asma kat olmayacak. Çünkü kısa kolon etkisi yarattığı için olası bir deprem binanın çökmesine yol açabilecek etkenlerden biri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asma kata yasak geliyor

    Bir diğer düzenleme ise, 2 kattan fazla katı bulunan yapılara bodrum katı zorunluluğu. Şen, “Belli bir yüksekliği nispetinde toprağa gömülü olacak yani deprem şiddeti anında toprağa gömülü olmaları deprem şiddetini azaltacak, dirençli olacak” sözleriyle bu düzenlemeyi açıkladı.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesine hazırlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow