İstanbul depreminde kaç bina yıkılacak? Kentsel dönüşümde bugüne kadar neler yapıldı?
İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, CNN TÜRK'te Tarafsız Bölge programına katıldı. Beklenen İstanbul depreminde kaç bina yıkılacak? Kentsel dönüşümde bugüne kadar neler yapıldı? Göksu, İstanbul'u bekleyen tehlike ve çalışmalardan, İstanbul için neler yapılması gerektiğine kadar birçok konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İstanbul büyük depreme ne kadar hazır sorusuna yanıt veren Tevfik Göksu şu ifadeleri kullandı:
Esenler Belediyesi'nin konteyner kapasiyesi 1500. Gölbaşı'nın altyapısının değişmesi lazım. Oturduk bir yol haritası çıkardık. Mutlak surette bizim mahalle bazlı arama kurtarma ekiplerimizi hazır tutmamız gerekiyor. Kamu kurumlarında herkesin ikinci bir sorumluluğu arama kurtarma olmalı. Burada Türkiye risk kalkanında modellendirilecektir. Arama kurtarma işi gönüllü olmadan yapılacak iş değil. Biz oturduk hepimiz enkazın altından can çıkarmanın hesabını yaparken, bunun acısı gözyaşı gitmeden seçimi erteleyemezsiniz diye bağırdılar. Kentsel dönüşüm yaptırmayız diye eylemler yaptılar geçmişte. Mahkeme kapılarına gidenler artık kentsel dönüşüm meselesi bir siyaset değil hak meselesidir.
Ben 500 bin Esenler'e göre organize olabilirim. Bağcılar 700 bin nüfusa göre organize olabilir. Her belediye bunu yapabilir. Bundan sonra yapılacak tüm otoparkları hemen banyoya, mutfağa dönüşebilecek şekilde yapmalıyız.
İstanbul bir birikimin üzerine gidiyor. İstanbul ne yapmış? 1996 yılında İBB Başkanı Cumhurbaşkanımız. İstanbul'un gündeminde deprem yok. Cumhurbaşkanımız ilk defa büyükşehirde deprem müdürlüğünü kurmuş. Hiç kimse bu işi konuşmazken, İstanbul 1999'dan sonra 1. derece deprem bölgesi oldu. Cumhurbaşkanımız 96 yılında deprem müdürlüğünü kurmuş. 2003 yılında 2004 yılında İstanbul Deprem Master Planı yapılmış. Türkiye'de deprem master planı olan tek kent İstanbul. Bilgi altyapısı itibarıyla Tokyo'dan da ileride Los Angeles'tan da ileride. Biz İstanbul'da öyle bir sistem kurmuşuz ki tek yapılacak iş bu sistemin üzerine taşları koymak.
Yerin altındaki bilgilere sahibiz. Zemini biliyoruz. Türkiye'de İstanbul kent jeolojisi bitmiş. İstanbul'un her metrekaresinde yerin altında ne var hepsi biliniyor. Zemin etütü yapılmadan plan yapılamaz. İstanbul hem Amerikan sistemine göre hem Türkiye verilerine göre deprem altyapı sistemini kurmuştur. İstanbul mikrobölgeleme çalışmalarını bitirmiştir. Yer bilgi sistemini 2003'te bitirmişiz. Ben İBB toplantılarında 230 kez deprem 93 kez kentsel dönüşüm demişim. Yapı stoklarını yenile diyorum.
"10 SANİYEDE TÜM ULAŞIM SİSTEMLERİNİ VE DOĞALGAZI KESEBİLİYORUZ"
Tsunami tehlike haritası var. Acil uyarı sistemleri. Çınarcık depremi olduğunda biz o depremi 54 saniye sonra hissettik. Biz şu anda erken uyarı sistemiyle 10 saniye içerisinde tüm İstanbul'un ulaşım sistemini kapatabiliyor ve doğalgazı kesebiliyoruz. İstanbul'da şöyle bir avantajımız var. Altından fay geçen bir şehir değiliz. Erken uyarı sistemleri o yüzden çok kıymetli işler. İstanbul'da kaç mahalle var biliyor musunuz? İstanbul'da 964 mahalle var. 954'ünde kentsel dönüşüm, deprem, yer altı ve yer üstü tüm çalışmaların senaryolarını yaptık.
İstanbul'da kamu binalarının yüzde 92'si ya yıkıldı yapıldı ya da güçlendirildi. İstanbul'da bütün ulaşım ağlarımız, sanat yapılarımızın hepsi güçlendirildi. Bu çalışmalardan sonra 2002 yılında hazırlanan İstanbul raporunda senaryo 7,5'in üstünde bir deprem olursa 73 bin insan ölecek diyorlar. İstanbul'un nüfusu 8.8 milyon olduğunda 2002 yılında. Aynı bilim adamlarından oluşan heyet 2018 yılında bir çalışma yapıyor. Nüfus 16 milyon can kaybı 14 bin 200 diyor.
EKREM İMAMOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI
Bugün çıkıp deprem konusunda söz söyleyenlerin tek sözü olmalı o da İstanbul halkından özür dilemek. 5 yıl lazımdı şimdi 100 yıla çıkıyor. Biri seçim dönemi birisi bugün. Bunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı. Kentsel dönüşümleri komple durdurmamız lazım diyor. Bu kentin dönüşümden sorumlu yöneticisi bunu söylüyor. Diyor ki; Kentsel dönüşümleri tamamen durdurmamız lazım. Kentsel dönüşüm meselesinde birici dereceden muhataplara baktığımızda aslında derin bir hikayeye sahip insanların hayatına müdahale ediyoruz. İstanbul'da kentsel dönüşüm dediğinizde bu hikayenin muhatapları Anadolu'dan gelmiş emekçi halkımız. Siz o evin içerisinde yaşadığı tüm hayallerine diyorsunuz ki bu ev eskidi yenilememiz lazım. Asıl zorlaştıran siyasi oportünizm.
KENTSEL DÖNÜŞÜM TEK ÇARE
İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, CNN TÜRK'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında açıklama yaptı. Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Göksu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Çok hızlı hareket ediyoruz. İstanbul'da kentsel dönüşüme 1537 dava açıldı. Gerekçe tamamen siyasi. Siayset üstü olması lazım. 3-4 yıldan beri Meclis'te şunu hep söylüyorum siyaset üstü yapalım. 2012 yılında sayın Cumhurbaşkanınımız ilk kentsel dönüşüm kazmasını Esenler'de vurdu. Kentsel dönüşümde sadece vatandaşı ikna etmekle uğraşmıyoruz. Siyasetin manipülasyonuyla uğraşıyoruz. Esenler'de halk meclisi yapıyorum. Kentsel dönüşüm konusunda yalvarmadığım sokak yoktur. İstanbul'da kentsel dönüşüme engel olan bir anlayış var ama biz İstanbul'u o anlayışa teslim etmeyeceğiz. 4 yıldan beri Meclis'te avazım çıktığı kadar bağırıyorum. Kentsel dönüşüm tek çare. Benim derdim kentsel dönüşüm yapmak hayat kurtarmak.
"İSTANBUL'DA 1.5 MİLYON RİSKLİ KONUT VAR"
Bakanlığın İstanbul'da belirlediği 220 tane rezerv ve riskli bölge var. Diyelim ki harita da şöyle bir alan düşünün üç parçadan riskli ilan ettiği bölgeler olmuş. 68 tane riskli bölge var. Bu 68 bölgenin hepsinden sorumlu idare var. 68 bölge içerinden 48 bölgenin sorumluluğu Bağcılar, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Pendik, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu, Kartal, Küçükçekmece ilçe belediyelerinde. 116 bininin inşaatı şu an devam ediyor. 48 bölge içerisinde bir tane CHP'li belediye var mı? Kartal ve Küçükçekmece AK Parti döneminde kentsel dönüşüm ilan edildi.
Bakanlığın yürüttüğü projeler ise 12 bölge. 30 bin 349 bağımsız birimden sorumlu. Bu bölgede Fikirtepe de var. Kadıköy Belediyesi bu işe girmiyor. Kadıköy Belediyesi bu işe bakmadı bile. Bakanlık buraya 5 katrilyon harcayarak oraya girdi. Yetki ve sorumluluk bakanlıkta. Bu ne demek biliyor musunuz? Örneğin Esenler'deki bütün yetki ve sorumluluk bizde Allah korun bir şey olsa sorumlu biziz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı