hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anzak törenlerine katılım az oldu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılı dolayısı 25 Nisan'da düzenlenen Şafak Ayini'ne yoğunluk nedeniyle katılamayan Anzak torunları için bugün ikinci tören düzenlendi. Sabah düzenlenen törenler, öğleden sonra Gelibolu Yarımadası'ndaki Kanlı Sırt'ta bulunan Avustralya'ya ait Yalnız Çam Anıtı'nda devam etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avustralyalıların Lone Pine (Yalnız Çam) Anıtı'nda düzenlenen törene katılım beklentinin çok altında oldu.
    Törene Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Avustralyalı askerler ve Anzak torunları katıldı.

    Tören için anıt alanında 5 bin kişilik portatif tribünler hazırlandı. Yoğun talebin olacağı belirtilen törene 500 civarında kişinin katılması dikkat çekti. Tören, Avustralya Federasyonu Muhafız üyelerinin yerlerini alması ile başladı.

    Ardından dua edildi, ilahiler okundu. Avustralya, Türkiye, Yeni Zelanda ve savaşa katılanlar adına anıta çelenk bırakıldı. Avustralya ve Türkiye milli marşları okunarak göndere bayraklar çekildi.

    Törenlere katılanlara Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove bir konuşma yaptı.

    100 yıl önce emek veren atalarının büyük kısmının Türk topraklarında yattığını belirten Cosgrove, "Burada, Yalnız Çam'da, Türklerin 'Kanlı Sırt' dediği bu küçük yerde, gerçekleşen büyük muharebeden 100 yıl sonra, burada ve savaş sürecindeki diğer muharebelerde, iki taraftan da dövüşüp canını vermiş olanları onurlandıran duygular edinebiliriz. Onları onurlandırarak kendimizi öğreniyor ve bir ulus olarak büyümeye devam ediyoruz. Anzac Günü, Avustralya mitolojisinin sonsuza kadar onurlandırılacak, akıllardan silinmez bir parçasıdır: hevesli ve dehşete düşmüş bir masumlar ordusunun, sert, cesur ve azimli savunucular karşısında karaya çıkışıdır. 25 Nisan başlı başına gözler önünde. Bunu takip eden aylarda bu hevesli masumiyet ortamı yitip gider. Gelibolu'daki siper savaşı korkunçtu - donduran soğuk hava yerini ezici bir sıcaklığa bırakmıştı. Aralıksız keskin nişancı atışları, top atışları ve iyi planlanmış saldırı ve baskınlar burayı ölümcül bir yer haline getirmişti. Aşırı sağlıksız yaşam koşulları dizanteri salgını getirmiş; bu gibi diğer hastalıklar o kadar ağır darbeler vermiş ki iki tarafın da kuvvetleri ciddi biçimde zayıflamıştı." şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anzakların 100. yıl için düzenlediği ikinci tören, 8 Ağustos Cumartesi günü Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda düzenlenen törenle son bulacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow