Akbelen'de ne oluyor?
Muğla-Milas'ta maden genişletme çalışmalarına yönelik birçok farklı gruptan çeşitli tepki ve iddialar gelmişti. Çalışma yapılan Yeniköy-Kemerköy termik santralden o iddialara yanıt geldi. Yapılan yazılı açıklamada, dile getirilen iddialara yanıt verildi.
Muğla Akbelen'deki maden genişletme çalışmaları, eylemlere ve sosyal medyada birçok provokasyona neden olmuştu. Yeniköy-Kemerköy termik santralleri iddialara yanıt verdi.
Onlardan biri santralin elektrik üretimi kapasitesine yönelik iddialardı. Yeniköy ve Kemerköy’de yeterli düzeyde üretim yapılmadığı söyleniyordu.
Santraller sayesinde elektrik üretiminde yerli kaynak baz yükünün yüzde 15’inin, Türkiye’nin elektrik ihtiyacınınsa yüzde 2,5’inin sağlanıyor. Yani Türkiye’deki 40 evden birisi buradan sağlanan elektrikle aydınlanıyor.
Bir diğer iddiaysa dünyanın kömür üretimi yapmazken, Türkiye'nin hala kömür kullanmayı sürdürdüğüydü.
Santral tarafından "Dünyada kömürden elektrik üretiminde Almanya yüzde 33, Japonya yüzde 27 ve ABD yüzde 20 oranında paya sahip" denilerek bu kanının doğru olmadığını açıklandı.
İddiaların biri de termik santraldeki çalışmalar nedeniyle köylülerin taşınmaya zorlanması oldu. Santralin 15 bin kişiye doğrudan geçim kaynağı sağlıyor. Termik santral çevresindeki köylerde tarımsal verimliliğin arttırılması için çeşitli projelere katkı sağlandığı belirtildi.
Santraldeki madencilik olmadan da bölgede istihdam sağlanabileceğine yönelik tepkilere de yanıt geldi. Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'nde çalışanların yüzde 75'inin yerel halk olduğu belirtiliyor.
Bölgede madencilik ve tarımcılığın bir arada yürütüldüğü açıklandı. Coğrafi işaretli memecik zeytini üretildiği, santralin yılda 40 ton zeytin hasadı yaptığı dile getirildi.
2020'de Orman Genel Müdürlüğü ve Yeniköy-Kemerköy termik santralleri arasında "Gönüllü Ağaçlandırma İş Birliği" protokolünün imzalandığı hatırlatıldı.
3 milyon fidan dikildiği aktarıldı. Hedefin 5 milyon fidana ulaşmak.
Akbelen’in kesime tabi ekonomik fonksiyonlu ağaçlandırma alanı olarak tanımlanmasının doğru olmadığına yönelik iddialar da cevapsız bırakılmadı.
Akbelen'in milli park, tabiat parkı, sit alanı, muhafaza ormanı ve gen koruma ormanı gibi özel nitelikli alan olmadığı belirtildi.
"Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma alanı olarak tanımlanan Akbelen’de, tüm kesim çalışmaları mevzuata uygun olarak alınan izinler kapsamında orman işletme şefliği tarafından yürütülmüştür." denildi.
Kesim yapılan alanın ruhsatlı maden sahası olduğu, madenin tükendiği alanlarda çevre düzenleme çalışmalarının kurum tarafından gerçekleştirildiği vurgulandı.
Şirket tarafından hazırlatılan hidrojeoloji raporlarına göre Bodrum'un Akbelen nedeniyle susuz kalacağı iddiası doğru değil.
Termik santralden gelen açıklamada, "Akbelen sahasında kazı faaliyetleri ile birlikte oluşabilecek yeraltı suyu boşalımı nedeniyle işletme alanı dışındaki bir alanda yeraltı suyuna bağımlı herhangi bir sistemin etkilenmesi beklenmemektedir." ifadesi kullanıldı.
Şirket ayrıca, bahsedildiği gibi 780 bin dönüm alanın değil, 780 dönüm alanda çalışma yapıldığını açıkladı.
Yeniköy-Kemerköy santrallerindeki faaliyetlerin orman miktarını azaltmadığı aksine arttırarak ve koruduğu aktarıldı.
Ağaç kesiminin de daha önce açıklandığı gibi 30 Temmuz’da son bulduğu kesimin devam ettiğine yönelik bilginin yalan olduğu söylendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
SON DAKİKA! Bebek katilleri için hesap günü: Yenidoğan çetesi davası başlıyor!
POMEM 32. dönem alımları lisans ve ön lisans kadro dağılımı! 12 bin polis alımı başvuruları ne zaman?
SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AK Parti'ye Cumhur İttifakı uyarısı