AK Parti 23 yaşında! Yeni siyaset anlayışı, reformlar, yeni sistem...
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 23. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. "Erdemliler Hareketi" olarak yola çıkan Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarının 2001'de kurduğu AK Parti, geride kalan 23 yılda neredeyse tüm seçimlerde başarılı oldu. Tek başına iktidarını koruduğu yıllar boyunca AK Parti pek çok reforma ve yeniliğe imza attı. Kuruluşunu, mesajlarını, 23 yılda aldığı yolu ve kilometre taşlarını vizör haberimizde derledik...
AK PARTİ'NİN KURULUŞUNUN 23. YIL DÖNÜMÜ
Kuruluş günü, kürsüdeki mesajı netti Erdoğan'ın. Eskisi gibi olmayacak dedi, yeni siyaset anlayışıyla yola çıktıklarını tüm dünyaya ilan etti. Yurt gezilerinde sürekli vatandaşın nabzını tutuyordu Erdoğan. "Taşralı" eleştirisini seçmene sormuştu. Kuruluş günü kürsüde anlattıkları, AK Parti'nin izleyeceği siyaset için en önemli işaretleri veriyordu. Erdoğan, "Beni ve arkadaşlarımı içine sindiremeyip 'Taşralı' diyenler var. Başlattığımız yürüyüşü engellemeye çalışanlar var. 'Peki ya onlara ne diyeceksiniz?' diye sordum. Bana ne cevap verdiler biliyor musunuz; 'Türkiye biziz' dediler" ifadelerini kullanmıştı.
AK PARTİ'NİN YOLA ÇIKIŞI
Millet iradesi, adalet, özgürlük, ekonomik istikrar ve kalkınma, AK Parti'nin en sık dile getirdiği kavramlar oldu. Bu çizgiyle yola çıkan AK Parti, 74 kişilik kurucular kurulu listesini İçişleri Bakanlığı'na teslim edip resmen kurulmasından 1 gün sonra 51 milletvekili ile Meclis'te grup kurdu. Sonraki gün de kurucular kurulu Recep Tayyip Erdoğan'ı oy birliği ile genel başkanlığa seçti. Erdoğan ilk grup toplantısına girişinde uzun süre ayakta alkışlandı. İlk grup toplantısındaki, "Hoşgörü sahibi olmamız, ülke ve millet çıkarları söz konusu olduğunda kükrememizi engellemez" mesajı çok konuşuldu. Partinin izleyeceği yolun temellerinden biri olduğu sonradan anlaşıldı. Ertesi yıl yüzde 34.63 oy oranıyla tek başına iktidar oldu AK Parti. Lideri Recep Tayyip Erdoğan siyasi yasaklı olmasına karşın gösterilen başarı sonraki seçimlerde de sürdü.
ERDOĞAN 15 MART 2003'TE BAŞBAKAN OLDU
Erdoğan 15 Mart 2003'te Başbakan oldu. Seçmene verilen söz demokratikleşmeydi. Hemen her alanda reformlar yapılmaya başlandı. Siyasetin sivilleşmesi özgürlük ve kalkınma için önemli ihtiyaçtı. Askeri vesayetle mücadele dönemi başladı. Milli Güvenlik Kurulu sivil yapıya dönüştürüldü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan siyasetteki yeni rüzgarı hükümette ve devlet yönetiminde de estirecekti. Türkiye bir dönüşüm sürecine girdi. AK Parti'nin yeni siyaset anlayışıyla Erdoğan'ın ülke yönetiminde izlediği çizgi arasındaki paralellik, konuşmalarından izlenebiliyordu. Erdoğan, "Siyaseti bir gerilim sanatı olarak görenler, siyasetin normalleşmesinden, demokratik anlayışın gelişmesinden rahatsızlık duyanlar, her şeyden önce bu ülkeye zarar veriyorlar" diye konuşmuştu.
IMF'YE BORÇ SIFIRLANDI, TL'DEN 6 SIFIR ATILDI
Türk lirasından 6 sıfırın atılması kimilerine göre imkansızdı, 2005'te gerçekleşti. 19 yıl aranın ardından 14 Mayıs 2013'te son ödemenin de yapılmasıyla Türkiye'nin IMF'ye borcu sıfırlandı.
DİL VE LEHÇELERDE ÖĞRETİM VE KÜLTÜREL FAALİYETLERİN ÖNÜ
AK Parti'nin ilk yıllarından itibaren pek çok köklü değişiklik ve reform hayata geçmeye başladı. Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde öğretim ve kültürel faaliyetlerin önü açıldı. Kürtçe yer isimlerin kullanmasına imkan tanındı, Kürtçe yayın yapan devlet televizyonu kuruldu. Ana dilde savunma hakkı tanındı. 1974'ten sonra Hazine'ye devredilen azınlık vakıfları gayrimenkulleri iade edildi.
ÜNİVERSİTE İÇİN KATSAYI VE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKTI
Eğitim alanında, her ile üniversite açıldı, üniversite sınavlarında katsayı farkı uygulaması kaldırıldı. Tüm öğrencilerin eğitime eşit şartlarda erişebilmesi sağlandı. Ve başörtüsü meselesi... Uzun yıllar çözülemeyen sorun AK Parti iktidarında ortadan kalktı. Devlet kurumlarına ve okullara kılık kıyafet serbestisi geldi. Meclis'te ilk başörtülü milletvekilleri görev yapmaya başladı.
E-MUHTIRA, 367 KRİZİ, KAPATMA DAVASI...
AK Parti, iktidarının 5 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir krizle karşı karşıya kaldı. Uzun süre Cumhuriyet mitingleri düzenlendi ardından yakın tarihe "e-muhtıra" olarak geçen 27 Nisan 2007 bildirisi yayınlandı. Genelkurmay'ın yayınladığı bildiriye hükümet net tavır aldı, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci devam etti. 11. Cumhurbaşkanı seçim sürecinde 367 oy krizi olarak siyaset tarihine geçen çalkantılı dönemden, erken seçimle ve seçimdeki başarısıyla çıkmayı bildi. 22 Temmuz 2007'de AK Parti sandıktan oylarını arttırarak çıktı. 28 Ağustos 2007'de ise AK Parti'nin adayı Cumhurbaşkanı oldu.
ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNE HALK "EVET" DEDİ
Ardından anayasa değişikliği çalışmaları başlatıldı. 21 Ekim 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi referandumla anayasaya girdi. Halkın yüzde 69'u "Evet" dedi. Anayasa Mahkemesi, AK Parti'ye açılan kapatma davasını 30 Temmuz 2008'de karara bağladı. 6'ya karşı 5 üye kapatmaya "Hayır" dedi, nitelikli çoğunluk sağlanamadığı için parti kapatma talebi reddedildi.
2010'da yılında anayasa değişikliğiyle de Anayasa Mahkemesi'nin yapısı demokratikleştirildi. Bireysel başvuru hakkı getirildi. 10 Ağustos 2014'te yapılan seçimde oyların yüzde 52'sini alan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu.
2012'DEN İTİBAREN FETÖ SALDIRILARI
2012 yılından itibaren Fetullahçı Terör Örgütü, AK Parti ve hükümetine yönelik bazı eylemlere başladı. 7 Şubat 2012'de MİT müsteşarını ifadeye çağrılmasıyla başlatılan hareket engelledi. Ardından 17 Aralık 2013'te siyasi tarihe 17-25 Aralık olarak geçen FETÖ'nün yeni hamlesi devreye girdi. Amaç hükümeti yolsuzluk gerekçesiyle düşürmekti. Bu süreçte de başarılı olamayan örgüt, bu kez 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulundu. AK Parti iktidarına ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı en kapsamlı hain silahlı kalkışmada Fetullahçı Terör Örgütü yenilgiye uğradı. Cumhurbaşkanının dik duruşu ve Türk milletinin ülkesine sahip çıkması sonucunda darbe girişimi önlendi.
DARBE GİRİŞİMİ ÖNLENDİ, YENİ SİSTEME GEÇİLDİ
Darbe girişimi sonrası kamu kurumlarında büyük temizlik başladı. TSK ve diğer devlet kurumlarında tespit edilen FETÖ üyeleri ihraç edildi. TSK komuta yapısı değiştirildi. Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları Milli Savunma Bakanı'na, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişleri Bakanı'na bağlandı.
SINIR ÖTESİ HAREKATLARLA İLKLERE İMZA ATILDI
Silahlı kuvvetlerde yenilenmeyi, birbiri ardına sınır ötesi operasyonlar takip etti. Fırat Kalkanı Harekatıyla; DEAŞ, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla PKK-YPG Türkiye sınırında varlık gösteremez duruma geldi.
AK Parti için yeni bir dönem başlıyordu. Darbelere imkan vermeyecek, güçlü bir hükümet sistemi oluşturulması amacıyla yeni anayasa değişikliği çalışması başladı. Türkiye'nin yeni yönetim sistemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olacaktı. 16 Nisan 2017'de Türkiye sandık başına gitti, referandumdan evet çıktı ve Türkiye 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçti.
21 Mayıs 2017'de Erdoğan, AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresinde AK Parti Genel Başkanı oldu. 24 Haziran 2018 seçimlerine AK Parti MHP ile birlikte Cumhur İttifakı olarak katıldı. Sandığa hem Cumhurbaşkanı hem de genel seçim için oy atıldı. Erdoğan oyların yüzde 52,59'unu alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Yeni sistemde yeni kabineyi oluşturan Erdoğan, siyaset dışından ama alanında başarılı isimleri devlet yönetimine bakanlıklara getirdi.
DIŞ POLİTİKA VE SAVUNMADA ÖNE ÇIKAN SONUÇLAR
2019 yılı ise dış politika ve savunmada öne çıkan sonuçlar doğurdu. Libya ile deniz yetki alanı anlaşması, araştırma ve savaş gemileriyle Doğu Akdeniz'de Türk hakları daha güçlü vurgulanmaya başlandı. Ve dünyayı sarsan pandemi sürecinde zor durumdaki ülkelere yardımlar ve sağlık yönetimindeki adımlar AK Parti'nin ve Türkiye'nin dünyada da takdir toplamasıyla sonuçlandı.
24 Mart 2021’de ise AK Parti 7. Olağan Kongresi'ni topladı. Kongredeki tüzük değişiklikleriyle genel başkanvekili sayısı ikiye, MKYK üye sayısı ise 75’e çıkarıldı. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı kuruldu. Kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7. kez AK Parti Genel Başkanı seçildi. AK Parti'nin 20. yaşında koronavirüs salgını devam ederken, Türkiye'de deprem, sel ve orman yangınları etkili oldu. 2021'de ise Karadeniz’de etkili olan seller nedeniyle genel hayata etkili afet bölgeleri ilan edildi. Bölge için birçok yardım paketi devreye alındı. Temmuz sonunda güneyde etkili olan orman yangınları nedeniyle mağdur olanlar için de kollar sıvandı.
AK Parti’nin 21. yaşına dış gelişmeler damga vurdu. Aralarında Amerika ve Almanya’nın da bulunduğu 10 ülkenin büyükelçisi, Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilerin geri adım atmaması halinde istenmeyen adam ilan edileceklerini açıklamasının ardından büyükelçilikler açıklamalarını geri çekti.
UKRAYNA RUSYA SAVAŞINDA BARIŞ ÇAĞRISI
Şubat 2022’de Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik yerini savaşa bıraktı. Türkiye savaşın ilk gününden itibaren taraflara barış ve müzakere çağrılarını sürdürdü. Erdoğan Putin ve Zelenskiy'i yakın markaja aldı. Boğazlar, Montrö Sözleşmesi çerçevesinde savaş gemilerine kapatıldı. Savaş nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahıllar İstanbul'da imzalanan mutabakatla dünyaya açıldı.
AK Parti'nin 21. yaşında Türkiye bir süredir gerginlik yaşadığı bölge ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Veliaht Prensi Bin Zayed, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Beştepe'de ağırlandı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Ulaştırma alanında kritik açılışlar da gerçekleşti. AK Parti'nin 21. yaşında Tokat ile Rize-Artvin Havaalanı'nda kurdeleler kesildi. Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, zaferin yıldönümünde 18 Mart 2022'de hizmete alındı.
ENFLASYONLA MÜCADELE YILI
Ekonomi alanında ise yüksek enflasyonla mücadele faaliyetleri sürdürüldü. Bu kapsamda asgari ücrete 2022 yılında 2 kez zam yapıldı. Yıllık zam oranı yüzde 94,6’ya ulaştı. AK Parti’nin 22. yaşında Türkiye'yi asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremleri vurdu. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 il büyük hasar aldı. Antakya neredeyse haritadan silindi. Yaklaşık 50 bin insanın yaşamını yitirdiği depremlerin ardından hayatta kalan depremzedeler için geçici barınma alanları kuruldu. Bölgede enkaz kaldırma ve yeniden inşa faaliyetleri başlatıldı. Depremin ardından 680 bin konut yapılma ihtiyacı ortaya çıktı. AK Parti, 1 yılda 319 bin konutun inşa edileceği sözünü verdi. Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti ise yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplandı.
23. YILIN GÜNDEMİ YEREL SEÇİMLER
2023'te AK Parti'nin önünde genel seçim sınavı vardı. 14 Mayıs'ta açılan sandıklardan Cumhurbaşkanı Erdoğan % 49.52 ile 1. sırada çıktı ancak yüzde 50+1'i geçemediği için seçimler ikinci tura kaldı. AK Parti, milletvekilliği seçiminde % 35.63 oyla bir önceki seçime göre 7 puanlık düşüş yaşadı ve Türkiye tarihinde ilk kez ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi için 28 Mayıs'ta sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, % 52.18 oyla rakibi Kılıçdaroğlu karşısında zafer kazandı.
Cumhurbaşkanı ilk kez AK Parti Genel Merkezi'ndeki balkonda değil, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bahçesinde zafer konuşması yaptı. Kurulan yeni kabinede AK Parti'nin eski isimleri ekonomi alanında görevlendirildi. Ortalama yüzde 60 olan enflasyonla mücadele yeni hükümetin öncelik alanı oldu.
2023 seçimlerinden birinci çıkan AK Parti, sadece 10 ay sonra yapılan yerel seçimlerde ilk kez ikinci parti konumuna geriledi. 2019'da 30 büyükşehirden 15'ini kazanan AK Parti, 2024 yerel seçimlerinde 12 büyükşehir belediyesi kazanabildi. Seçim sonuçlarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleri, genel merkez yönetimi ve belediye başkanları ile kamplar düzenledi. O toplantılarda seçim sonuçları enine boyuna değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sonuçların ardından işaret ettiği değişim il başkanları ile başladı. Erdoğan kabinesinde de iki değişikliğe gitti.
2024 yılında ekonomi AK Parti’nin gündemindeydi. Yapılan yetkili kurul toplantılarının büyük bir kısmında enflasyon ve hayat pahalılığıyla mücadele ele alındı. Kamuda tasarruf paketinin ilk sunumu AK Parti’nin strateji heyetinde yapıldı. En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılması kararında AK Partili kurmaylar etkili oldu.
Ve sokak sahipsiz başıboş sokak köpeğine ilişkin düzenleme… Uzun süren toplantıların ve tartışmaların ardından belediyelere köpeklerin sokaklarda değil, barınaklarda bakımı yükümlülüğü getiren düzenleme yasalaştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı