Ağır hasarlı binalara ne olacak?
Asrın felaketi olan depremde yüzlerce bina yıkıldı. Birçoğu ise ağır hasar aldı. Peki ağır hasar alan o binalar neden hemen yıkılmıyor? Binada oturan ev sahiplerinin izni mi gerekiyor? Bunun hukuki süreci nedir? CNN TÜRK Muhabiri Gökçe Tümer, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz’a sordu.
Yaşanan depremler 11 ili etkiledi. Yüzlerce bina yıkıldı, yüzlercesi de ağır hasar aldı.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından birçok bina ağır hasar aldı. Peki ağır hasar alan bu binaların durumu ne olacak? Hukuki süreç nedir?
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, binaların hasar durumuyla ilgili “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın az, orta ya da ağır hasarlı tespiti yapılmadığı müddetçe belediyeler ya da vatandaşlar tarafından binanın devamı ya da geleceği ile ilgili karar yıkıp yapma ya da güçlendirme, tahliye konusunda bir karar alınamaz. İmar kanunumuzun 39. maddesine göre metruk yapılar, bir kısmı yıkılmış bir kısmı da yıkılmak üzere olan binalar tespit edildiği takdirde ilgilileri tarafından yıkılmaz ise kamu tarafından yıktırılır” ifadelerini kullandı.
Kimi malikler ağır hasarlı olduğu tespit edilen binayı yıktırmak istemiyor. Hal böyle olunca devreye belediyeler giriyor. Kiraz bu konuda da “Yıkım masrafıyla ilgili bir cezai maliyet var. Yani ‘yıkım maliyetine ek yüzde yirmi bedel ödetilir maliklere’ deniyor. Bu maliyetleri maliklerden isteme hakları var ama bana göre vicdani olan zaten orada insanların depremzede olması sebebiyle yüzde 20 cezai bedelle ödenmesi kısmının depremzedeler için iptal edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fırtına ile yeniden görüldü! Sahil kızıla boyandı
Begüm hemşirenin kahreden ölümü: Rahatsızlanınca 112'yi arayıp evin kapısını açık bırakmış!
İstanbul'un göbeğinde tehlike saçan duvar!
Reşit olmayan kızla otele girerken yakalandı: Yakınları polise saldırdı!
Kendisini bekleten taksiciye kızdı; lastikleri patlattı