hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    6-8 Ekim'de ne oldu? Kobani olaylarının ardından 7 yıl geçti

    KAYNAKCNN TÜRK

    PKK'nın sözde yöneticileri ve HDP'li isimlerin yaptığı "sokağa çıkma çağrısı" yankı bulmuş, Kobani olaylarını bahane eden gruplar 7 yıl önce 35 ili savaş alanına çevirmişti. Tam 7 yıl geçti. Peki 6-8 Ekim'de ne oldu? Detaylar inceleme haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aralarında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da dahil çok sayıda HDP'li siyasetçinin yer aldığı 108 sanık, Kobani olaylarına ilişkin açılan davada bugün ilk kez hakim karşısında. Peki 6-8 Ekim'de ne oldu? Barikatlar kuruldu, yollar kesildi. Sokaklarda yükselen tansiyon 37 kişinin ölümüne, milyonlarca liralık hasara neden oldu. DEAŞ'ın saldırılarını bahane edenler 35 kenti yakıp yıktı. Arkalarında bıraktıkları ise enkaz oldu.

    KOBANİ SALDIRILARINI BAHANE EDİP YAKIP YIKTILAR

    2011'de Suriye'de iç savaşın başlaması terör örgütü için fırsat oldu. DEAŞ'ın saldırıları sonrası batının da desteğini alan PKK'nın Suriye kolu YPG, "Rojava" olarak adlandırılan bölgede sözde Afrin, Kobani ve Cezire kantonlarını oluşturdu. DEAŞ'ın saldırıları sonrası ortam gerildi. Terör örgütü DEAŞ'ın PKK'ya karşı Kobani içine kadar girmesi sonrası gerilim Türkiye'ye sıçramaya başladı. DEAŞ'ın saldırılarını bahane eden HDP, 6 Ekim'de ülke çapında sokak eylemi çağrısı yaptı. O çağrıdan sonra ortalık savaş alanına döndü.

    DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ EYLEMLERDE 37 KİŞİ ÖLDÜ

    Bu çağrı sonu ölümlere varacak bir şiddeti doğurdu. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sokağa çıkan gruplar, önlerine geleni yakıp yıktı. Göstericiler okullara, bankalara zarar verdi. Eylemlerde hem güvenlik güçleriyle göstericiler hem de bazı yerlerde göstericilerle onlara karşı çıkanlar arasında çatışmalar yaşandı. Şiddet olaylarında 2 polis şehit oldu, 35 kişi hayatını kaybetti. 435'i sivil, 326'sı güvenlik görevlisi 761 kişi yaralandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayatını kaybedenler arasında Diyarbakır'da ihtiyaç sahiplerine Kurban Bayramı'nda et dağıtan 16 yaşındaki Yasin Börü ve üç arkadaşı da vardı. 4 genç bir grubun saldırısına uğradı. DEAŞ üyesi oldukları iddiasıyla binadan atılan gençlerin cenazelerine bile işkence yapıldı, vahşice katledildiler.

    Olayların ardından bin 600'ü aşkın şüpheli hakkında soruşturma başlatılırken, gözaltına alınan 894 şüpheliden 386'sı tutuklandı. 244'ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Olaylar sırasında 37 "nitelikli adam öldürme", 29 "adam öldürmeye teşebbüs", 3 bin 777 "mala zarar verme", 25 "alıkoyma", 395 "hırsızlık", 15 "yağma", 308 "iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal", 13 "Türk bayrağını yakma", 7 "Atatürk'ü Koruma Kanun'una muhalefet" suçu işlendi.

    Azmettirici olan, terör örgütü PKK/KCK'nın elebaşları ile bazı hakkında da soruşturma başlatıldı. Olayların yaşandığı dönemde HDP Eş Genel Başkanları olan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı.

    Kanlı günlerin yankıları bugüne kadar geldi. Terör örgütü PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin aralarında bulunduğu 75'i firari 108 sanığın yargılanmasına Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YURT GENELİNDE 300 MİLYONLUK HASAR

    Eylemcilerin açtığı yara yine devlet eliyle kapatıldı. Yurt genelinde oluşan 300 milyon liranın üzerinde hasar, devlet tarafından yapılan ödenek ile sağlandı. Vatandaşın da esnafın da zararı giderildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow