6.2'lik deprem uzmanları ikiye böldü! İşte deprem yorumları...
6,2 büyüklüğündeki deprem paniği sonrası ‘Bu yaşanan beklenen büyük İstanbul depremi miydi?’ sorusunu akıllara getirdi. Değil ise tehlike ne kadar yakın? Bu sorular deprem uzmanlarını ikiye böldü. İşte uzman yorumları...
6.2'lik deprem sonrasında İstanbullunun gözü kulağı uzman isimlerin açıklamalarına çevrildi.
ŞENGÖR, FAY ÇÖZÜMLERİNİ ANLATTI: AYNI FAY TEK SEFERDE KIRILIRSA...
Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Kandilli Rasathanesi’ne göre son deprem üzerinden hazırlanan fay çözümlerini Gazeteci Fatih Altaylı'ya değerlendirdi.
Şengör, “Silivri açıkları krip yapan yerin ucunda kırıldı. Şurası daha da ince… İnce demek, direnci az demek. Büyük İstanbul depremi buradan başlayacak. Bizim büyük korkumuz 130 km’nin bir seferde kırılma ihtimali çok yüksek ve eğer bunun tamamı kırılsa 7,6’lık bir büyüklük olabilir. 7.6'lık Kahramanmaraş’ta yaşanan depreme yakın” dedi.
Celal Şengör’e göre İstanbul’u bekleyen büyük deprem için riskli fay hattında tehlike hala devam ediyor.
'İSTANBUL İÇİN TEHLİKE SÜRÜYOR'
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise büyük İstanbul depremi tehlikesinin sürdüğü görüşünü savundu ve "İstanbul sismik bir boşluktur. Muhakkak 7'nin üzerinde bir depremle sınanacak. Kuzey Anadolu fayı enerjisi boşaltacaktır" sözlerini kullandı.
Görür, paylaştığı tweette "Bunlar Marmara'da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7'nin üzerinde olacak" dedi.
‘İSTANBUL TEHLİKEYİ ATLATTI’
Karşıt görüşte olan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Beklenen büyük deprem buydu, İstanbul tehlikeyi bu depremle atlattı’ dedi.
Üşümezsoy, 6.2'lik depremin yeri ve büyüklüğünü bir süre önce tahmin etmişti.
Şener Üşümezsoy merak edilen sorulara ‘Neler oluyor hayatta?’ programında yanıt verdi ve “Trakya’da etkili oldu ama bu tarafı zayıfladı. Burada stres yükleniyor. 6 ay içinde de, 15 yıl içinde de olabilir ama buradaki ile birlikte olmayacak, buradaki enerjisini boşalttı” ifadelerini kullandı.
Üşümezsoy'a göre Marmara’da daha büyük bir deprem ihtimali yok.
'BÜYÜK DEPREM ENERJİSİ AZALDI'
CNN TÜRK'e konuşan Deprem Uzman Prof. Dr. Osman Bektaş ise, “Dün olan depremde yaklaşık 3,9’luk deprem, kayma oldu. Bu deprem 6.2'lik bariyeri kırdı. 2017'den sonra yapılan çalışmalar şunu gösterdi ki; İstanbul’un batısında ana Marmara fayı İzmit’teki gibi kilitli değil yani deprem enerjisini biriktirmiyor. Ben şahsen İstanbul’un batısında 6,4'ten büyük bir deprem beklemiyorum. Eğer bu fay, bu bölgede kilitli olsaydı bu depremler olmazdı. Bu enerjiler birikirdi. Bu depremlerin olmasının nedeni fayın büyük deprem enerjisi biriktirmeden yavaş yavaş kaydığı anlamına gelir” sözlerini kullandı.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise yaptığı paylaşımda "6.2'lik deprem Trakya kolunda beklenen 7 ve 7,2'nin bir uyarısı ya da alıştırmasıdır. Büyük depremin odağı tam bu konumda. Sarsıntısı 22 kat büyük olacak. Çalışmalarım büyük deprem için henüz erken olduğu, 2045 ile 2075 arası olması beklenmektedir” dedi.
6,2'lik deprem ve uzmanlar arasındaki fay çatlağı kafaları daha da karıştırmış durumda.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat çeken çalışma: Harita yayımlandı! İstanbul ve Marmara kıyılarındaki tsunami risk alanları belirlendi
6.2'lik depremi sonrası çarpıcı sözler: Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz
EN GÜZEL RESİMLİ CUMA MESAJLARI: Güzel Dualı, Türk Bayraklı, Resimli, Yazılı, Ayetli 25 Nisan Cuma Mesajları!
KÜTAHYA FAY HATTI HARİTASI AFAD: Kütahya fay hatları nereden geçiyor, hangi ilçelerden? Kütahya'da deprem riski var mı?
SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ: "İstanbul'daki Depremi ABD Savaş Gemisi HAARP İle Tetikledi" Yine Aynı Komplo Teorisi...