1915 Çanakkale Köprüsü'ne geri sayım
Türkiye'nin vizyon projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü'nde sona gelindi. Köprüde son olarak zemin çalışmaları ve küçük detaylar yapılıyor. Peki, köprünün özellikleri ne? Bölgeye nasıl avantajlar sağlayacak? İşte detaylar...
Salgın koşullarına rağmen inşasına hiç ara verilmedi. 4 yıl gibi rekor bir sürede tamamlandı. Şimdiden dünyanın "ilk"leri arasında yerini alan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışına sadece günler kaldı.
100 YIL BÜYÜK BAKIMA İHTİYAÇ DUYMAYACAK
Temeli 18 Mart 2017'de Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Çanakkale Köprüsü, yap-işlet-devret modeliyle yapıldı ve 3 milyar 100 milyon euro'ya mal edildi. Malzeme, işçilik, sağlamlık ve tasarımıyla fark yaratan köprü, ileri mühendislikle büyük bakımları yapılmadan 100 yıl kullanılabilecek. Bu süre daha sonra rutin bakımlarla uzayacak.
KÖPRÜNÜN İKİ AYAK ARASI UZUNLUĞU 2023 METRE
1915 Çanakkale Köprüsü'nün kuleleri 318 metreyle asma köprüler arasında en uzunu. Kule uzunluğu yüksekliği, Seyit Onbaşı’nın anısına koyulacak top mermileriyle 334 metreye çıkacak. Köprünün iki ayak arası uzunluğu ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına atıfla 2023 metre. 1915 Çanakkale Köprüsü, bu sayede dünyanın iki ayak arası en uzun mesafeye sahip köprüsü de olacak. 177 bin ton çelik ve 227 bin ton beton kullanılan köprü, toplam 6 şeritli ve 4 buçuk kilometre uzunluğunda.
İLERİ MÜHENDİSLİK TEKNİKLERİ KULLANILDI
Devasa köprünün ortasında bulunan 9 metrelik boş alan rüzgârın etkisini azaltarak güvenliği sağlıyor. Deprem riskine de karşı kule temelleri çelik kazıklarla güçlendirildi, tonlarca ağırlıkta beton batırma kesonlar kullanıldı.
İKİ YAKA 6 DAKİKADA BİRLEŞİYOR
1915 Çanakkale Köprüsü hizmete alındıktan sonra feribotla saatler alan seyahat süresi, 6 dakikaya inmiş olacak. Böylece her yıl zaman ve akaryakıttan toplam 567 milyon tasarruf sağlanacak. Projenin etki alanındaki bölgeye katacağı ekonomik katkı yaklaşık 225 milyar lira değerinde.
KÖPRÜNÜN EN GEÇ 18 MART'TA AÇILMASI PLANLANIYOR
1915 Çanakkale Köprüsü'nün çalışmalarda neredeyse bitti. Devasa köprünün 18 Mart tarihinde açılması planlanıyor. Ancak bu tarih daha da öne alınabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji’den turuncu kod uyarısı: Antalya’da eğitime ara verildi
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!