hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Siber saldırı sonrası akıllardaki soru: 7 milyar telefon aynı anda patlar mı? Uzman isim CNN TÜRK'te yanıtladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail'in çağrı cihazlarına yaptığı siber saldırı dünyayı şoke etti. Peki, dünya üzerinde 7 milyarı aşkın cep telefonu bulunuyor. 7 milyar telefon aynı anda patlatılabilir mi? Cevabı haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "TEORİK OLARAK MÜMKÜN"

    İsrail'in çağrı cihazlarına yaptığı siber saldırı dünyayı şoke etti. Dünya üzerinde 7 milyarı aşkın cep telefonu bulunuyor. Akıllardaki soru ise 7 milyar telefon aynı anda patlatılabilir mi? CNN TÜRK canlı yayınında konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, "Bu tarzdaki bir saldırı teorik olarak mümkün mü, mümkün. Burada bildiğimiz hepsinin aynı anda patladığı. Bomba şüphesini gerçekten daha fazla artırıyor ama bu saldırılar, bunun benzeri saldırılar gündeme geldiğinde pandoranın kutusunu açıyorsunuz. Siber savaştan bahsediyoruz burada. Siber savaş dediğimizde sadece iletişim altyapıları değil, enerji tesislerinden hastanelere kadar pek çok alt yapıdan bahsediyoruz. Buralara yapılan saldırıları biliyoruz ama bunlar bugüne kadar insan öldürmek amaçlı, özellikle de sivil halka zarar verebilecek amaçlıdan çok kesintiye uğratmak şeklindeydi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Siber saldırı sonrası akıllardaki soru: 7 milyar telefon aynı anda patlar mı Uzman isim CNN TÜRKte yanıtladı

    "CEBİMİZDEKİ TELEFONLAR NE YAZIK Kİ BİR CANLI BOMBA"

    Peki, İsrail dijital saldırıyı nasıl gerçekleştirdi? Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, "Bu daha hedefli bir saldırı anlamına geliyor. Cebimizdeki telefonlar bir canlı bomba mıdır derseniz cevabı ne yazık ki evet. Buraya baktığımızda siber fiziksel saldırılar dediğimiz bir takım saldırılar kategorisine sokuyoruz aslında bu saldırıyı. Birden fazla senaryodan bahsediyoruz ama bunların bir mi hepsi mi konusunu da değerlendiriyoruz. Yani bu tedarik zinciri saldırısı dediğimiz noktada sadece bomba yerleştirilmesi değil, aslında bu şirketlerin yazılımlarının hack edildikten sonra yerleştirilmesi de söz konusu olabilir. Daha sonra bir bombanın yerleştirilmiş olması söz konusu olabilir. Tedarik zinciri problemleri zaten bugün dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi. Bu cihaza yine uzaktan erişilebilir mi, evet. Çünkü bunlar çok basit cihazlar. Basit oldukları için kullanılıyorlar bir yandan da Hizbullah tarafından. Cebimizdeki telefonlar tabii ki internete açık, dünyaya tamamen açık durumdalar. Milisaniyeler sürüyor bunları hack etmek. Özellikle de bu kadar güçlü istihbarat devletleri tarafından" diye konuştu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow