hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA! İsrail, Hizbullah çağrı cihazlarını nasıl patlattı? Çağrı cihazı patlaması ile ilgili neler biliyoruz? İşte İsrail’in şeytani planının bilinmeyenleri

    SON DAKİKA İsrail, Hizbullah çağrı cihazlarını nasıl patlattı Çağrı cihazı patlaması ile ilgili neler biliyoruz İşte İsrail’in şeytani planının bilinmeyenleri
    expand

    İsrail çağrı cihazlarını, telefonları, telsizleri patlattı Hizbullah kırmızı alarma geçti. İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah üyelerine ait çağrı cihazı, telsiz ve telefonları eş zamanlı patlatınca dünyanın bir numaralı gündem maddesi bu olay oldu. Peki, İsrail Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarını, telefonlarını telsizlerini nasıl patlattı? Hangi yöntemle bu cihazlara sızdı? İşte detaylar anbean canlı blog haberimizde...

     

    UÇUŞLARDA TELSİZ VE ÇAĞRI CİHAZI YASAĞI

    Lübnan, binlerce telsiz ve çağrı cihazının patlamasının ardından, Beyrut Havalimanı’ndan yapılan uçuşlarda bu cihazların taşınmasını yasakladı.

    Lübnan Sivil Havacılık Müdürlüğü, Beyrut’ta faaliyet gösteren havayolu şirketlerinden, telsiz ve çağrı cihazlarının yolcular tarafından uçağa alınmasının bir sonraki duyuruya kadar yasaklandığını bildirmelerini istedi. Bu cihazların havayolu ile gönderilmesi de yasaklandı.

    Lübnan ordusu, iletişim cihazlarını imha ediyor

    Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, “Özel ordu birlikleri farklı bölgelerde şüpheli çağrı cihazları ve iletişim cihazlarını patlatıyor, bu nedenle vatandaşlara patlama alanlarından uzak durmaları, şüpheli herhangi bir cihaz veya nesneyi bildirmeleri ve yaklaşmamaları çağrısında bulunuluyor” denildi.
     
     

    PATLAMALARIN İZİ BULGARİSTAN'A UZANDI

    Lübnan'da Salı günü Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları, Çarşamba günü ise telsizler eş zamanlı olarak patladı. Ülkeyi birbirine katan seri patlamalarda en az 32 kişi hayatını kaybetti, binlerce insan yaralandı.

    Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, çağrı cihazlarının üretimini Macaristan'daki iş ortağı BAC Consulting'in gerçekleştirdiğini duyurdu.

    Budapeşte yönetimi Gold Apollo'nun açıklamalarını yalanlarken, New York Times gazetesi Macaristan'daki BAC Consulting'in aslında İsrail istihbaratının bir paravan şirketi olduğunu duyurdu.

    İsrail dış istihbarat ajansı Mossad'ın iz bırakmamak için iki ayrı şirket daha kurduğunu belirten New York Times'ın haberini, Macar ajansı Telex'in aslında çağrı cihazı satışını Bulgaristan merkezli Norta adlı şirketin kolaylaştırdığını bildiren haberi izledi.

    Bulgaristan ulusal güvenlik ajansı DANS ise, İçişleri Bakanlığı'yla birlikte bir soruşturma başlattığını duyurdu. DANS'ın açıklamasında Norta adlı şirketin ismi geçmedi, çağrı cihazıyla bağlantılı bir firmadan söz edildi.

    Bulgar basınında bugün çıkan haberlerde, Sofya merkezli Norta adlı şirketin Hizbullah'a çağrı cihazı ihracatında rol aldığı belirtildi.

    Norta firmasından yetkililer uluslararası medyanın yorum taleplerine henüz yanıt vermiş değil.
     
     
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Lübnan Sağlık Bakanı Abiad: Ölenler arasında 8 ve 11 yaşında çocuklar var

    Lübnan Sağlık Bakanı Abiad, düzenlediği basın toplantısında, “Aralarında 8 yaşında bir kız ve 11 yaşında bir erkek olmak üzere iki çocuğun da bulunduğu on iki 12 kişi şehit oldu” ifadelerini kullandı.

     

    Abiad, 2 bin 750 ila 2 bin 800 kişinin de yaralandığını, 750’sinin ülkenin güneyinde, 150’sinin Bekaa’da ve 1850 yaralının da başkent Beyrut ve çevresinde olduğunu belirtti. Abiad, 300’e yakın yaralının durumunun kritik olduğunu, durumu kritik olanların bir çoğunun yüzünden ve başından yaralandığını söyledi.

    Bakan Abiad, yaralıların 1800’ünün hastaneye kaldırıldığını, 460’ının da gözleri ve ellerinden ameliyata ihtiyaç duyduğunu, ülke genelinde 100 hastanenin hasta kabul ettiğini açıkladı.

    İran, Lübnan’daki yaralıları ülkeye getiriyor

    Lübnan'da çağrı cihazlarının patlamasıyla yaralanan kişilerin bazıları, İran tarafından ülkede tedavi edilecek.

    İran Kızılayı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Lübnan'daki terör olayının mağdurlarının tedavi sürecinin devam etmesi için İran'a naklediliyor. Şunu söylemek gerekir ki; Kızılay'a bağlı gönüllü bir sağlık ve yardım ekibi, yaralıların durumlarının incelenmesi ve tedavi sürecinin devam etmesi için ülkeye nakledilmesi amacıyla bugün erken saatlerde dernek başkanının huzurunda Beyrut'a gönderildi” denildi.

     

    Görüntülerde, çok sayıda ambulansın yaralıları havalimanına taşıdığı ve yaralıların uçaklara götürüldüğü anlar yer aldı.

    Lübnan'daki telsiz patlamalarında ölü sayısı 20'ye yükseldi

    Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin farklı noktalarında telsizlerin infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 20'ye yükseldiği, yaralı sayısının 450'den fazla olduğu bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    'MODERN ZAMANLARIN TRUVA ATI'

    New York Times'ın mevcut görsel kanıtlara dayanarak yaptığı analize göre, dün Lübnan'da patlayan telsizler, Salı günü ülke genelinde patlayan çağrı cihazlarından yaklaşık 3 kat daha büyük ve ağırdı. Patlayan cihazlardan bazıları yangınlara neden olurken NYT telsizlere konulan patlayıcı miktarının diğerlerinden daha fazla olabileceğini yazdı.

    İsrail saldırının ikinci dalgasını da üstlenmedi ancak konu hakkında bilgilendirilen, 12 mevcut ve eski savunma ve istihbarat yetkilisi New York Times gazetesine İsraillilerin saldırının arkasında olduğunu doğruladı.

    NYT İsrail'in ölümcül saldırılarını 'modern zamanların Truva Atı' olarak tanımladı ve operasyonun perde arkasını yazdı. Gazetenin iddiasına göre Hizbullah lideri Nasrallah, İsrail'in kullandığı yüksek teknolojinin aksine Hizbullah'ın yıllardır çağrı cihazlarını kullanmasını istiyordu çünkü bu cihazlar sınırlı kapasitelerine rağmen kullanıcının yerini ya da diğer riskli bilgileri ele vermeden veri alabiliyordu.

    İsrail'in ajanlarının yerlerini tespit etmek için cep telefonu şebekelerini kullanmasından rahatsız olan Nasrallah Şubat ayında televizyonda yayınlanan bir konuşmasında takipçilerine “Bana ajanın nerede olduğunu soruyorsunuz. Size diyorum ki, sizin elinizdeki, eşinizin elindeki ve çocuklarınızın elindeki telefon ajandır" dedi ve bir ricada bulundu: "Onları gömün, Demir bir kutuya koyun ve kilitleyin.”

    İsrail bu fırsatı kaçırmadı, Hizbullah'ı hedef almak için bir çağrı cihazı şirketi kurma planını zaten çok daha önceden devreye sokmuştu.

    SAHTE ŞİRKETLE YILLARCA BEKLEDİLER

    Dünden beri tartışmaların odağında olan BAC Consulting firması cihazları Tayvanlı bir şirket olan Gold Apollo adına üretmek üzere sözleşme imzalamış Macaristan merkezli bir şirketti. Operasyon hakkında bilgilendirilen üç istihbarat görevlisine göre bu da İsrail oyununun bir parçasıydı. Çağrı cihazlarını üreten kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek için en az iki tane daha sahte şirket kurulmuştu. BAC bu sırada sıradan müşteriler aldı ve onlar için bir dizi çağrı cihazı üretti. Ancak gerçekten önemli olan tek müşteri Hizbullah'tı.

    Üç istihbarat görevlisine göre, ayrı ayrı üretilen çağrı cihazlarında patlayıcı PETN içeren piller bulunuyordu. Çağrı cihazları Lübnan'a 2022 yazında az sayıda gönderilmeye başlandı ancak Nasrallah'ın cep telefonu çağrısından sonra kullanımları yaygınlaştı.

    Gazeteye konuşan kaynaklara göre İsrail bu teknolojiyi geliştirmek için milyonlarca dolar yatırım yaptı ve Hizbullah ile müttefikleri arasında cep telefonu iletişiminin artık güvenli olmadığı söylentisini yaydı. Nasrallah bu söylentiler sonrası sadece cep telefonunu yasaklamakla kalmadı, Hizbullah subaylarının her zaman çağrı cihazı taşımalarını ve savaş durumunda çağrı cihazlarının kullanılmasını emretti.

    İki Amerikalı istihbarat yetkilisine göre yaz boyunca Lübnan'a yapılan çağrı cihazı sevkiyatı arttı ve binlerce çağrı cihazı ülkeye ulaşarak Hizbullah subayları ve müttefikleri arasında dağıtıldı. Bunlar Hizbullah için güvenli iletişim araçları, İsrail istihbarat görevlileri için de zamanı geldiğinde basılabilecek “düğmelerdi"

    Salı günü İsrail kan donduran talimatı verdi, çağrı cihazlarına Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden geliyormuş gibi görünen Arapça bir mesaj gönderildi. Birkaç saniye sonra Lübnan kaosa sürüklenmişti.

     

     

    Çağrı cihazı ve telsizlerin patlatılması sonrası Beyrut sokaklarında hüzün ve endişe hakim

    Lübnan'da iki gün üst üste çağrı cihazı ve telsizlerin eş zamanlı patlatılması, ülkede rutin hayatı olumsuz etkiledi.Başkent Beyrut sokaklarında saldırıların yarattığı hüzün ve endişe hakim.Saldırılar nedeniyle okullarda eğitime ara verilirken birçok resmi kurum da kapalı bulunuyor.Beyrutlular, dışarıya çıkmayı tercih etmezken, sokaklardaki az sayıdaki kişinin yüzünde ise olayın şoku ve şaşkınlığı hakim.

    AA'ya konuşan adını ve soyadını vermek istemeyen 50 yaşlarındaki Lübnanlı, durumu "üzüntü verici" olarak tanımlarken, "siyasi görüşleri ne olursa olsun saldırılara maruz kalan Hizbullah konusunda, Lübnanlıların dayanışma içinde olması ve ulusal birlik göstermesi gerektiğini" söyledi.

    Genç bir Lübnanlı ise "İsrail'in suçunu ve saldırılardaki sorumluluğunu göz ardı etmiyoruz, zira İsrail taş ile insan arasında ayrım yapmıyor." dedi.

    Bir başka Lübnanlı, telsiz cihazlarının patlatılmasının büyük bir şok oluşturduğuna dikkati çekerek, patlatmaları "Beyrut limanındaki patlamanın şokundan daha büyük ve benzeri görülmemiş bir saldırı" olarak değerlendirdi. İsrail'e verilecek olası cevaba güvendiğini belirten Lübnanlı, "Biz olanları kabul ettik onlar da (İsrail) başlarına gelecekleri kabul etmeli." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi'den Hizbullah mesajı

    İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Halevi’nin, Lübnan’da yaşanan telsiz patlamalarının ardından artan gerilim sonrası Kuzey Komutanlığı'nda durum değerlendirmesi yaptığı kaydedildi.Halevi, Hizbullah ile çatışmaların devam ettiği kuzey sahası için saldırı ve savunma planlarını onayladığını açıkladı.

    Hizbullah ile çatışmalar nedeniyle tahliye edilen kuzeydeki İsraillileri evlerine döndürecek güvenlik koşullarını oluşturmaya kararlı olduklarını vurgulayan Halevi, “henüz etkinleştirmedikleri birçok kabiliyetleri olduğu ve bunlardan bazılarını burada (Kuzey Komutanlığı'nda) gördüklerini” savundu. Halevi, “Her aşamada, Hizbullah için bedel yüksek olmalı." ifadelerine yer verdi.

    İKİNCİ DALGA SONRA ERDİ

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesinin iki gündür tanık olduğu çağrı cihazı ve telsizlerin patlatılmasında ikinci dalganın sona erdiğini, hastanelere yeni yaralı gelmediğini bildirdi.

    Mikati, yaralıların tedavi sürecini takip etmek için Sağlık Bakanlığına yaptığı ziyarette açıklamada bulundu.

    Başbakan Mikati açıklamasında "Lübnan'da olup bitenlerde Birleşmiş Milletler (BM) nerede?” diye sordu.

    Başbakan, Lübnanlılara, 32 kişinin ölümüne ve 3 bin 250'den fazla kişinin yaralanmasına yol açan saldırının ikinci dalgasının sona erdiği ve hastanelere yeni yaralıların gelmediği konusunda güvence verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow