Üriner sistem taş hastalığı nedir, önlenebilir mi?
Üroloji Prof. Dr. Gökhan Atış, böbrek taşı olarak bilinen üriner sistem taş hastalığı hakkında merak edilenleri sizleri sizler için anlattı.
Üriner sistem taş hastalığı (böbrek taşı), böbrek, mesane (idrar torbası) ve ikisinin arasında kalan idrar kanalı dediğimiz alanda oluşabilmektedir. Ülkemizde üriner sistem taş hastalığı sıklığı yaklaşık yüzde 10-12 civarındadır, bu şekilde baktığımızda her 10 kişiden birinde böbrek ve idrar yollarında taş hastalığı gelişebilmektedir. Sık görülen bir hastalık olması nedeniyle tedavide dikkat edilmesi ve genel yaşam düzenlemelerinin de buna göre uyarlanması gerekmektedir. Çeşitli tedbirler alınarak taş hastalığının tekrar etmesi önlenebilir. Taş hastalığına yakalanan bir kişide 10 yıl içerisinde eğer gerekli önlemler alınmazsa yüzde 50 oranında tekrar edilebilmektedir. Taş hastalığının sıklığı genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzına ve yaşanılan bölgeye göre farklılıklar gösterebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SAĞLIĞA FAYDALI 5 SÜPER BESİN! Kimse yüzüne bakmıyor ama... 'Kanser riskine karşı koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor'
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR! Enerji veriyor, zayıflamaya yardımcı oluyor! İçinde yok yok: Magnezyum, demir, B vitamini ve antioksidanlar!
Aort Yırtılmalarının En Büyük Nedeni! Uzman İsim Açıkladı
Büyük yük RSV: 1 yaşından küçük bebeklerin yüzde 80'ini etkiliyor
Uzmanlardan 'Sırrı Süreyya Önder' değerlendirmesi: 'Bu kadar komplike biraz daha nadir görüyoruz, durumu önümüzdeki günlerdeki süreç belirleyecek"