Unutkanlık yaşayanlar endişeli
Günlük hayatta unuttuğumuz bir çok şey olabiliyor. Ki bazen bu durum bizi unutkanlık mı başladı diye şüpheye düşürüyor. Ama uzmanlar bu durumun dikkat zayıflığı olduğunu belirtiyor. Samet Güner ve Engin Özbek, detayları Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Topçular'la konuştu.
Bazen yolda yürürken bir anda duruyoruz. Çünkü gittiğimiz adresi unutuyoruz ya da bir kişinin ismini unutuyoruz, adını söyleyemiyoruz. O anda da içimize bir korku geliyor ve 'Unutkanlık ben de başladı mı?' diyoruz. Fakat uzmanlar, yapılan bir araştırmaya göre 'Korkmayın, unutkanlık başlamadı. Odaklanmadığımız için bazı şeyleri unutuyoruz' diyorlar.
"ÇOĞU UNUTKANLIKLAR DİKKAT ZAYIFLIĞINA BAĞLI"
Konu hakkında CNN TÜRK'e konuşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Topçular, "Günümüzde en çok doktor başvuru sebeplerinden bir tanesi unutkanlık. Unutkanlık Alzheimer değildir. Bu unutkanlıkların çoğu aslında iyi huylu diye tabir ettiğimiz dikkat zayıflığına bağlı unutkanlıklardır. Bu tip durumlar genellikle uykusuzluk, yorgunluk, stres, hatta moral bozukluğu ya da konsantrasyondaki zayıflıklar gibi sebeplere bağlı olabilir. Bu unutkanlıkların önüne geçmek için birincisi beslenmemize dikkat etmek son derece önemli. Akdeniz tipi diyetine uyumak, mümkün olduğunca meyve ve sebzeden zengin beslenmek, aşırıya kaçmamak kaydıyla kahve tüketimi burada son derece etkili. Günlük yarım saat yürüyüş yapmak bellek performansımızı ve dikkat, konsantrasyon performansımızı yüzde 20/25 kadar artırabiliyor" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalsiyum, çinko, demir, magnezyum... Bazı mineral takviyelerini asla bir arada kullanmayın! Bağırsak, tiroid ve kemiklere etkisini duyunca şoke olacaksınız
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI! Ömrünüze ömür katacak 5 alışkanlık... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Araştırma: Kahve içenlerin vücudunda 8 kat fazla var
Sindirimi düzenliyor, kemikleri güçlendiriyor! Balkabağını bu besinlerle tüketirseniz etkisi katlanıyor!
Soğuk havalar kalp sağlığını tehdit ediyor