Strep-A bakterisinin belirtisi ne?
Avrupa'da Strep-A bakterisinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da da bir çocuk Strep-A hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Peki Strep-A hastalığı nedir? Tedavide neler yapılmalı? Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN TÜRK yayınında anlattı.
Hastalığın adı Strep-A. Yaygın olarak çocuklarda görülüyor, ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.
Dünyada sık görülen Türkiye'de de çocuklar arasında yayılan Strep-A bakterisi, Ankara'da can aldı. 3 yaşındaki Aras Sönmez, doğum gününde Strep-A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirdi. Bir çocuğun ölümüne neden olan Strep-A bakterisi, nasıl bir hastalık? Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Mehmet Ceyhan, Strep-A bakterisine ilişkin, “Bu hastalık o kadar hızlı bulaşmaz ama insanların boğazında zarar vermeden bulunur. Orda uzun süre kalabilir herhangi bir şekilde baskılanınca ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.
Uzmanlara göre Strep-A hastalığının bilinen bir özelliği yok. Ama uzun süren bademcik iltihabına dikkat. Ceyhan, “Çok tipik bir belirtisi olmadığı için aile herhangi bir bozukluk gördüğü anda özellikle bademcik iltihabından derideki yaradan görürse hiç beklemeden doktora götürmeli” uyarısında bulundu.
“Strep-A hastalığının tedavisi var mı?” ve “Hastalık neden ölüme yol açıyor?” sorularına da Mehmet Ceyhan, “İlk anda hastanın tedavisinin yapılabileceği kalp fonksiyonlarının, dolaşım fonksiyonlarının iyi takip edilebileceği bir merkeze götürülmesi gerekir. Hemen tanıyı koysanız da yüzde 20 ölüm oranı geç kaldığınız her dakika bu oran artar yüzde 50'yi bulur” şeklinde yanıtladı.