Sağlık Bakanlığı'ndan Strep-A uyarıları
Sağlık Bakanlığı, "Strep-A enfeksiyonu" ile ilgili soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla bir duyuru yayımladı. Duyuruda, hastaların antibiyotik tedavisinin 24'üncü saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemesi gerektiği belirtildi.
Antibiyotiğe başladıktan sonraki 24 saatin önemine dikkat çekildi. Hastanın bu süre içinde işe, okula veya kreşe gitmemesi gerektiği belirtildi. Çünkü bulaştırıcılığın, bu süreden sonra sona erdiği vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, özellikle çocuklarda görülen halk arasında "beta" olarak bilinen Strep-A enfeksiyonu ile ilgili uyardı. Hastalık, büyük bölümü boğaz iltihabı ya da ciltte enfeksiyon şeklinde görülen, kısmen hafif seyreden bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyon. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, "Bu bakteri enfeksiyonunu önleyen bir aşı da bulunmuyor" vurgusu yaptı.
Strep-A, nadiren ciddi ve hayatı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bu durum ise, bakterinin kan, kas veya akciğer dokusuna gitmesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık, hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ya da derideki enfekte yaralara doğrudan temasla bulaşabiliyor.
En önemli belirtileri, ani başlayan ateş ve boğaz ağrısı. Ayrıca boyun lenf bezlerinde büyüme ve ağrı, baş ağrısı, halsizlik de belirtiler arasında. Bazı vakalarda ise mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, vücutta yaygın döküntü ve kızarıklık da görülebiliyor.
Bilgilendirme metninde, bu belirtileri gösteren kişilerin hemen doktora başvurmaları istendi. Ayrıca 38 derece ve üzerinde ateşi olan 3 ayın altındaki bebekler ile, 39 veya daha yüksek ateşi olan 3 aydan büyük bebeklerin de mutlaka doktora götürülmesi gerektiği belirtildi.