"İşten ayrılana sağlık 100 gün ücretsiz"
Çalışanların genel sağlık sigorta primleri işverenleri tarafından ödeniyor. İşten ayrılanlar da bir müddet sağlık imkanlarından ücretsiz yararlanıyor. Hatta bu süre 100 güne dahi çıkabiliyor. İşte ayrıntılar...
Genel sağlık sigortası 2012 yılında zorunlu hale geldi. Nüfusun tamamına yaygınlaştırıldı. Emekliler ve SGK'dan malullük, dul ve yetim aylığı alanlar ise prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Peki, işten kendi isteğiyle çıkanlar ne kadar süre sağlık sigortasından faydalanabiliyor? CNN TÜRK'e konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, şunları söyledi:
"Sosyal güvence kapsamında olanlar SGK primi ödemek zorunda değiller. Sosyal güvence kapsamı dışına çıkanlar mutlaka genel sağlık primi ödemeli, yoksa yaralanamaz. Diyelim ki işten ayrıldı, 10 daha sigortalılığı devam eder. Ancak belirli şartlar karşılandığında bu süre 100 güne çıkıyor. İşten ayrıldığı tarihten geriye doğru eğer 90 gün prim ödemişse, 90+10 yani 100 daha genel sağlık sigortasından yararlanabilirler. Bu kişilerin gelir testi yaptırmalarına ya da genel sağlık sigortası primi ödemelerine gerek yoktur. İşsizlik maaşı alanlar, işsizlik maaşı almış oldukları süre boyunca kendileriyle birlikte eşleri ve çocukları da herhangi bir ücret ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler."
Öte yandan işsiz kalan kişiler gelir testi yapıyor. Geliri az olanlar ise prim ödemeden sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyor.