İngiltere'de umut veren kanser testi
İngiltere'de birçok kanser hastasını kemoterapiden kurtaracak bir test üretildi. Test, kemoterapinin gerçekten gerekli olup olmadığını ortaya koyuyor.
İngiltere, on binlerce kanser hastasını kemoterapiden kurtaracak bir projeyi araştırıyor. Bin 600 hasta üzerinde yapılan kan testleriyle kanserin ameliyat sonrası temizlenip temizlenmediğini ortaya koyuyor.
Doktorlara göre, bağırsak kanseri hastalarının yarısı sadece ameliyatla iyileşebiliyor. Buna karşın, çok sayıda kişi gereksiz yere ameliyatın ardından kemoterapi görüyor. Ancak bu test ile mikroskobik kanser izleri görüntülenebilecek.
Doktorlara göre, bağırsak kanserinin ardından test diğer kanserlerin de teşhisinde rol oynayacak. Sıvı biyopsi diye adlandırılan testin erken teşhis için de yararlı olabileceğine dair araştırmalar da yapılıyor. Eğer başarılı olursa kanseri diğer yöntemlerden 4 yıl önce tespit edebilecek.
Kemoterapiyle verilen bir ilaç, ellerde ve ayaklarda ağrılı karıncalanma ve uyuşmaya neden olabiliyor. Bu sinir hasarı uzun vadeli olabiliyor. Onun yerine kan testine katılan hastalar ihtiyaçları yoksa yalnızca günde iki kez oral kemoterapi tableti alacak. Bunun minimal yan etkileri olsa da kemoterapiden daha az.
Doktorlara göre bu test, hastaların gereksiz kemoterapi maliyetinden de kurtulmasını sağlayacak, devlet bütçesini de yükten kurtaracak.