Hıçkırık nasıl geçer?
Diyetisyen Gülçin Işık, hıçkırığın sebeplerini ve önleme yollarını sizler için anlattı.
Hıçkırık, aslında bir reflekstir. Göğüs kafesiyle karın boşluğu arasındaki bir diyafram kasının istem dışı kasılmasıyla alakalı olan bir durumdur. Genellikle her yaş grubunda görebiliyoruz. Sıklığı ve süresi değişebiliyor ama genellikle çok uzun sürmüyor. Eğer ki çok fazla hıçkırıyorsanız ve bu çok uzun sürüyorsa bunun altında farklı sağlık problemleri olabilir. Bu yüzden mutlaka bunu da doktora başvurmanız gerekiyor. Hangi sağlık problemleri oluşabiliyor? Kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp büyümesi gibi problemler oluşabiliyor ve mide rahatsızlıkları görülebiliyor. Bazen bazı sinir rahatsızlıkları da yine bu hıçkırığı tetikleyebiliyor. Hıçkırık çoğunlukla hava yutmaya bağlı olarak gelişebiliyor. Yani siz büyük lokmalar tükettiğinizde çok fazla hava yutabiliyorsunuz. Bir de gazlı içecekler içerisinde zaten çok fazla kendiliğinden hava bulundurduğu için soda, maden suyu gazlı içecekler hıçkırığı tetikleyebiliyor. Ve tabii ki en önemlisi stres kaygı, duygu, durum değişikliği, duygusal ani çıkışlar da hıçkırığı tetiklediği için haliyle bu tarz böyle duygusal dalgalanmalarda da hıçkırık görülmesi normal. Eğer ki çok heyecanlı biriyseniz veya kaygılıysanız, bunu kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor