Maraton koştuktan sonra vücudunuzda neler oluyor? 7 şaşırtıcı değişim
Türkiye ve Avrupa'da maraton sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Pazar günü yüz binlerce koşucu aylarca süren antrenmanlarını sokaklara taşıdı. Peki maraton sezonu açılırken sporcuların bilmesi gereken önemli biyolojik değişimler neler?

20. İstanbul Yarı Maratonu, Paris Maratonu ve Viyana Maratonu gibi etkinlikler halihazırda gerçekleşmiş olsa da, Londra ve Manchester gibi şehirler bu hafta sonu ana yollarını kapatıyor.
Böylece elitlerden sıradan koşuculara kadar tüm sporcular 42,2 kilometre boyunca ter dökebilecek. Yetenek seviyeniz ne olursa olsun maraton koşmanın uzun ve yorucu bir iş olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Peki bu fiziksel meydan okuma zihninize, bedeninize ve ruhunuza tam olarak nasıl yansıyor?

Bazı araştırmalar, maraton boyunca boyunuzdan 1,27 santimetre kadar kaybedebileceğinizi gösteriyor. Bunun, kas gerginliği ve omurga diskleri arasındaki sıvı kaybı da dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olduğuna inanılıyor.
2. Dehidrasyonu hafife almayın
Bir maratonun hemen ardından tartıya çıkarsanız, terleyerek ciddi miktarda su kaybettikten sonra daha hafif görünme olasılığınız yüksek. Organize maratonlarda H2O takviyesi için düzenli mola yerleri bulunuyor. Bu noktalardan kesinlikle en iyi şekilde yararlanmalısınız. Koşu boyunca susuz kalmamak sadece koşu sırasında mide bulantısı ve baygınlık hissi riskini en aza indirmekle kalmaz, aynı zamanda uzun vadede kasların iyileşmesine de yardımcı olabilir.




