hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hayat kurtarmada acil cerrahinin önemi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Doğal afetler, trafik kazaları, asayiş olayları. Tüm bu durumlarda travma cerrahisi öne çıkıyor çünkü acil cerrahi müdahale, hastanın hayatını kurtarıyor. Bu kapsamda Türkiye’de 14'üncü Travma ve Acil Cerrahi Kongresi düzenlenecek. Peki kongrede neler görüşülecek? Genel Cerrah Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem, sel, yangın gibi afetler. Trafik kazaları, yüksekten düşme ya da günlük asayiş olayları ve hatta terör saldırıları. İşte bu durumlarda hayat kurtaran, travma cerrahisi oluyor.

    Travma cerrahisinin önemini, ülke geneline hatta dünyaya duyurmak için yaklaşık 30 yıl önce "Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği" kuruldu.

    Travma cerrahisinin önemine değinen Genel Cerrah Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, “Bizim amacımız kitlesel travmalarda sadece deprem değil, sellerde de yangınlardaki yanıklarda da bombalanmalarda, terörist saldırılarda, savaşlarda, şehir içi çatışmalarında, günlük asayiş olaylarında amacımız o hastanın sağ kalımını artırmak” ifadelerini kullandı.

    Hayat kurtarmada acil cerrahinin önemi

    Bu kapsamda 14'üncü Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Kongresi düzenlenecek. Kongre sadece bilimsel panellerden oluşmayacak. “6 Şubat o acı deprem sonrası deneyimleri tek tek ele alacağız. Orada eksiklerimiz neydi? Travma gerçekleştikten sonra arama kurtarma ve enkaz altından kurtarma da dahil olmak üzere bir sağlık kurumuna transferi ve orada gerçekleştirilecek müdahaleleri katılımcılarımıza göstermeyi arzu ediyoruz.”

    Eryılmaz ayrıca travma cerrahisinde lojistiğin öneminin de kongrede ele alınacağını belirtti. “Sizi bir gecede deprem olduktan sonra sahada görevlendiriyorlar. Ne yapacaksınız, nereye gideceksiniz, kiminle temas kuracaksınız? Bu kongre aynı zamanda Türkiye'de kitlesel travmanın, kitlesel travma yönetiminin, seyyar hastanelerin, mekanik ventilatörlerin nasıl kullanılabileceğinin stratejisini de belirleme kongresi bu kongre.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow