Hasarlı beyne yapay doku ile tedavi
ABD'nin California Üniversitesi'nde görev yapan Türk bilim insanı Prof. Dr. Duygu Kuzum, hasarlı beyne yapay doku tedavisi uyguladı. Kuzum, bu önemli çalışmayı CNN TÜRK'e anlattı.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki California Üniversitesi'nde çalışan Prof. Dr. Duygu Kuzum, benzeri görülmemiş bir çalışmaya imza attı. Kuzum, insan derisinden aldığı kök hücrelerle beyin organoidi üretti. Prof. Dr. Kuzum, "Bu organoidler insan beyni gibi davranabiliyor ancak bunlar insan beyninin gerisiyle entegre olunuyor mu bu bilinmiyordu. Bunu gerçekleştirmek için bu organoidlere elektronik bir arayüz geliştirdik" dedi.
Çalışmayla ilk kez fareye yerleştirilen insan beyni organoidleri beynin geri kalanıyla bütünleşti. Prof. Dr. Kuzum, "Organoid farenin beyni gibi davranmaya başlıyor bir süre sonra. Ve bu çok ümit verici sonuç oldu bizim için. Hem beyin bunu kabul ediyor hem de kendi parçası gibi davranmaya başlıyor" diye konuştu.
Üstelik fare beynine yerleştirilen organoidler, görsel uyarılara da cevap vermeye başladı. Nakil, tıp tarihinde bir ilk niteliğinde. Özellikle nörolojik hastalıklar ve travmatik beyin hasarı tedavisinde önemli bir başarı. Prof. Dr. Duygu Kuzum, "Bugün pek çok ilaç hayvanlar üzerinde deneniyor. Bunun yerine hastaların kendi hücrelerinden oluşmuş organoidler üzerinde denenebilir ve daha gelişmiş tedavi gerçekleştirilebilir" ifadelerini kullandı.
Bu teknoloji yardımıyla beyin fonksiyonlarını karşılayacak protezler geliştirilmesi bekleniyor. Yeni keşifin gelecekte nörolojik hastalar için umut olacağı tahmin ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR! Uzman isim tek tek sıralayıp uyardı! Bayıla bayıla yiyoruz ama...
Kolesterolü düşürmek ve zayıflamak için etkili 8 egzersiz: Günde 30 dakika yapmak yetiyor!
Olgunlaşmamış ebeveynler, çocuklarının hayatlarında derin yaralar açıyor
Geçmişteki pişmanlıklarınızdan kurtulmak için beyninizi eğitin
Ramazan ayı öncesinde sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin